decembrie 3, 2022

Programul “Prima Casă” este la capăt de drum

Programul “Prima Casă”, prin care statul garantează jumătate din creditul accesat pentru achiziţionarea unei locuinţe, cu un avans modic de doar 5 la sută şi plafonarea dobânzii, a ajuns la capăt de drum. 

Lansat în 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru numeroase familii tinere şi a prevenit prăbuşirea pieţei locuinţelor – şi implicit a preţurilor locuinţelor puse gaj la bănci pentru credite imobiliare – în perioada de după criză.
Surse din Ministerul Finanţelor spun că, cel mai probabil, programul Prima Casă nu va mai fi prelungit în 2016, motivul fiind că “deja distorsionează piaţa”.
Programul Prima Casă a ajuns să reprezinte, la jumătatea acestui an, aproximativ 20 la sută din creditele populaţiei şi 51 la suta din creditele imobiliare. În 2014 şi prima jumătate a lui 2015, aproximativ 60 la sută din creditele imobiliare noi acordate de către bănci au fost credite Prima Casă.
Băncile stop_coloana care nu mai au bani sau unde fondurile sunt pe terminate încurajează clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, unde avansul poate ajunge la 30 la sută din valoarea locuinţei.
Contactaţi de economica.net, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) au precizat că la data de 18.11.2015, în cadrul programului “Prima Casă” există un plafon disponibil de circa 110 milioane de lei.
Până la data de 18.11.2015 în cadrul Programului Prima Casă au fost acordate peste 163.000 de garanţii, în valoare totală de peste 13,6 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *