Programul IMM Invest, extins și în sectorul agricol

0
130

Un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede extinderea programului IMM Invest și în sectorul agricol a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Proiectul prevede introducerea, în cadrul IMM Invest, a unui subprogram numit Agro IMM Invest.

“Agricultura și industria alimentară sunt printre domeniile care prezintă un interes major în această perioadă, iar la nivel european politicile publice sunt centrate atât de implementarea unor facilități menite să asigure continuarea lucrărilor agricole, plantarea culturilor și desfășurarea optimă a lucrărilor de recoltare, cât și de menținerea lanțurilor de aprovizionare”, scrie în proiectul de OUG, cu mențiunea că este “imperios necesară promovarea unor măsuri de natură să faciliteze continuarea funcționării piețelor agroalimentare și efectuarea lucrărilor de toamnă/primăvară”, iar pentru eficientizarea instrumentelor de garantare care vizează facilitarea accesului la creditele sau liniile de credit pentru producţie, acordate pe piaţa românească pentru sectorul agroalimentar, sunt necesare instrumente de finanțare-garantare adaptate specificului agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar în general.

Agro IMM Invest va susține întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate acestora de către instituțiile de credit.

Subprogramul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program care solicita finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții. Grantul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, precum și fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar include și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, la începutul perioadei de creditare, instituţiile de credit pot acorda, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an.

În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din celelalte domenii de activitate, instituţiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.

E important de menționat faptul că, după demisia premierului Ludovic Orban și desemnarea unui prim-ministru interimar, în persoana ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, actualul Executiv nu mai poate emite ordonanțe de urgență, așadar acest proiect va putea fi aprobat doar de către viitorul Guvern. În plus, va fi nevoie și de acordul autorităților europene, la fel ca în cazul tuturor ajutoarelor de stat instituite de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.