Programul de vizită la bolnavii din spital, limitat la 30 de minute

Programul de vizită al aparținătorilor la pacienții internați în spitale ar putea fi limitat la cel mult 30 de minute. Ministerul Sănătății e de părere că modul de acces în spitale al vizitatorilor trebuie actualizat, astfel că a pus în dezbatere publică un proiect care restricționează interacțiunea cu persoanele internate.

Argumentele autorităților țin de pandemia de Covid-19 și de prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare.

Potrivit proiectului de ordin, programul de acces al vizitatorilor în spitale este permis de luni până vineri în intervalul orar 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 – 20:00, iar durata vizitei este limitată la 30 de minute.

Sunt reguli noi și cu privire la accesul în saloane. În cele care au cel mult 3 paturi, este permis 1 vizitator/pacient, putând fi vizitată o singură persoană în același timp.

În saloanele cu un număr mai mare de 3 paturi, poate intra 1 vizitator/pacient, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp.

În cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, în secțiile sau compartimentele fără risc programul de vizită poate fi limitat la maxim 15 minute, iar în cele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală programul de vizită poate fi suspendat complet.

În vederea prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale, nu este permis accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute.

În timpul vizitei, vizitatorii vor fi obligați să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, care va fi asigurat în mod gratuit de către unitatea sanitară, și să respecte instrucțiunile personalului unității sanitare privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Pentru a facilita comunicarea informațiilor prinvind starea de sănătate a pacientilor spitalizați, la internare unitatea sanitară va aloca fiecărui pacient un cod numeric unic care va fi comunicat aparținătorilor. Furnizarea telefonică a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se va face numai după confirmarea codului numeric unic.

Aparținătorii trebuie informați în cel mult două ore despre starea pacienților internați

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, unitățile sanitare au obligația de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor care să permită ca, la cel mult două ore de la internarea pacientului, să fie comunicate telefonic sau prin sms, la cerere, informații referitoare la secția unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru a cere informații despre starea de sănătate a pacientului.

În situația în care programul de vizită este suspendat sau în situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secțiile/compartimentele au obligația de a asigura informarea telefonică zilnică a aparținătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/personalul desemnat, despre starea și evoluția pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

Pentru pacienţii internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare, la solicitare, cu respectarea drepturilor pacientului, aparținătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical şi afişat la loc vizibil la intrarea în unitatea sanitară.

În cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secţia/compartimentul în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii au dreptul de a vizita pacientul zilnic, indiferent de oră. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment permit acest lucru, se poate asigura prezenţa permanentă lângă pacient a unui singur aparținător, cu acordul medicului curant. În măsura în care condiţiile din secţie/compartiment nu permit accesul permanent, se va asigura accesul într-un spaţiu de aşteptare, în apropierea secţiei/compartimentului.

De asemenea, în cazul pacienţilor internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, pe oricare dintre secţiile/compartimentele din unitatea sanitară, accesul unui însoțitor poate fi permanent, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecțiilor asociate asistenței medicale.

Pentru copiii sub 14 ani este permisă prezența unui aparținător permanent

În cazul copiilor internaţi în secţiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparținători, dacă se solicită acest lucru, iar în cazul copiilor până la 14 ani internaţi în oricare dintre secţii se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani internaţi în oricare dintre secţiile spitalului, se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent, cu acordul şefului de secţie/coordonatorului de compartiment.

Toate spitalele sunt obligate să afișeze programul de vizite la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul propriu.

Proiectul de ordin se aflăm în dezbatere publică până în 26 noiembrie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut