ianuarie 29, 2023

Odată cu depunerea listei cu propunerile de cabinet, Dacian Cioloș a lăsat la Parlament și programul de guvernare pe care și-l asumă.

„Programul de guvernare pe care l-am propus poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale. Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară. Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, zilnic sute de oameni, şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă”, a declarat premierul desemnat, Dacian Cioloş.

Măsuri dure pentru combaterea pandemiei

Potrivit programului de guvernare depus de USR, pentru rezolvarea crizei sanitare în care ne aflăm vor fi luate măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen lung.

Măsuri pe termen scurt

Obiectiv: reducerea transmiterii, reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienții care dezvoltă forme moderate/severe de boală.

1. Urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai. Solicitare asistență: personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI; task force pentru combaterea informațiilor false Urgentarea solicitării ajutorului – fiecare zi care trece cu zero paturi libere în țară înseamnă sute de pacienți care nu primesc tratament adecvat care le-ar putea salva viața. Termen: imediat

2. Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii, printre care:

● Limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului verde.

● Limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

● Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.

● Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact.

● Acces în spații închise neesențiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

● Măsurile de ridicare a restricțiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidență și cu rata de vaccinare de la nivelul unității administrativ-teritoriale.

Măsurile de prevenție sunt proporționale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauții mai mari pentru activități cu număr mare de participanți și cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunțile, botezurile și mai mici pentru activități cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferințele, slujbele religioase cu număr redus de participanți, evenimente culturale). Școlile au prioritate, învățământul preșcolar, primar și pentru clasele terminale rămâne cu prezență fizică indiferent de incidență, iar pentru restul claselor trece online la incidență peste 6, cu excepția situațiilor în care un procent semnificativ din populația de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) și peste 90% din cadrele didactice ale școlii respective sunt vaccinate, situație în care se permite funcționarea cu prezență fizică a tuturor claselor. Termen: imediat

Măsuri pe termen mediu și lung

Obiective: creșterea procentului populației vaccinate, asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienții non-COVID

1. Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic Grupul Tehnico-științific – cu specialiști recunoscuți în epidemiologie, boli infecțioase, pneumologie, imunologie, sănătate publică, medicină de familie, pediatrie, vaccinologie, științe comportamentale. Transparentizarea informațiilor privind: achiziția de vaccinuri (număr de doze achiziționate, expirate, donate, vândute); numărul angajaților din sistemul de sănătate și educație vaccinați – la nivel de unitate sanitară sau școlară; numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate și nevaccinate – la nivel de județ.

2. PACT NAȚIONAL pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societății civile și cultelor Plan de măsuri, printre care:

Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz. Termen: 30.11.2021

● Implicarea societății civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanțate proiecte de promovare a vaccinării în comunitățile cu rată redusă de vaccinare. Finanțarea se va face transparent și vor fi monitorizați indicatorii de rezultat. TEL-VERDE care să răspundă întrebărilor populației legate de vaccinare, cu număr promovat prin canale naționale de difuzare. Termen: 30.11.2021

● Alocarea de resurse bugetare, prin SGG, pentru utilizare de către CNCAV, în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare; campanii naționale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele obținute din cercetările sociologice, finanțarea unui task force pentru combaterea fake-news; traininguri cu medicii de familie și medicii specialiști. Implicarea liderilor de opinie populari (influenceri, artiști) în acest efort – Politicienii nu sunt convingători, stop implicării politice în campanie. Termen: 30.10.2021

● Sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare. Termen: 30.11.2021

● Plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație strict condiționat de rata de vaccinare a populației eligibile într-o comunitate, pe lângă rata de incidență. Termen: 30.10.2021

● Eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate. Termen: 30.10.2021

3. Asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament: menținerea funcționării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienților nonCOVID la îngrijire medicală.

4.Creșterea accesului la testare, cu scurtarea timpului pentru testare prin serviciile de ambulanță: testarea la medicii de familie, în ambulatoriile și laboratoarele care se află în contract cu CNAS, testarea în școli, testarea în farmacii. Testarea va fi accesibilă gratuit pentru persoanele care au indicație medicală și contra-cost pentru emiterea certificatului sanitar, cu plafonarea prețului pentru testele antigen.

5. Creșterea ponderii îngrijirii pacienților covid în asistența medicală primară și ambulatorie, cu reducerea presiunii pe sistemul spitalicesc

6. Asigurarea finanțării corespunzătoare a spitalelor pentru menținerea și îmbunătățirea capacității de funcționare a secțiilor care tratează pacienți covid. Asigurarea finanțării corespunzătoare pentru achiziția de tratamente eficiente împotriva covid-19.

7. Suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienților covid, disponibil gratuit.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut