Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a continuat, în prima parte a anului 2023, Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu”. Odată cu încheierea anului școlar, s-a finalizat și prima etapă din acest an, programul urmând a fi reluat din luna septembrie.

Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural a fost elaborat având în vedere dificultatea școlilor, mai ales a celor din mediul rural, de a facilita elevilor accesul la cunoașterea și înțelegerea valorii patrimoniului cultural, astfel că angajații muzeului și-au asumat rolul de a veni în sprijinul lor. Specialiștii instituției au gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte apetitul pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală.

Preocuparea muzeului de a introduce tehnologii noi și, prin intermediul lor, de a ajunge cu patrimoniul muzeal în afara spațiilor expoziționale proprii s-a concretizat încă o dată prin programul ”VReau la muzeu în școala de la țară”. Obiectele de patrimoniu nu pot fi duse fizic în afara spațiilor protejate, iar vizitatorii nu pot să le manevreze direct. Așa că soluția este realitatea virtuală. Specialiștii muzeului au scanat 3D piesele de patrimoniu și au pregătit o expoziție dedicată – Alimentația în epoca romană. Prin intermediul echipamentelor VR, 225 de elevi de la școlile din comunele Ip, Măeriște și Dobrin au putut să interacționeze cu piesele de patrimoniu și să descopere lucruri interesante despre alimentația din perioada Imperiului Roman.

Până în luna iunie a acestui an, personalul de la muzeu a fost la școlile din comunele Almașu, Sânmihaiu Almașului și Chieșd cu activități și ateliere de pictură, educație muzeală și istorie, activități de care au beneficiat 270 de copii, de la grădiniță până la clasa a VIII-a.

În luna iunie, două grupe de câte 15 elevi de la școlile gimnaziale din Bălan și Gâlgău Almașului au participat la o activitate interactivă la Castrul Roman de la Porolissum. Nenumăratele vestigii arheologice și mărturii antice ne dezvăluie detalii interesante despre modul de trai al romanilor. În cadrul activității, folosindu-se de reconstituirile virtuale ale castrului de la Porolissum (modelări 3D) cei 30 de elevi s-au bucurat de o vizită pe sit cu ajutorul ochelarilor de VR.

Din cauza grevei din sistemul de educație, activitatea programată la Școala Gimnazială Coșeiu nu a mai avut loc, urmând a fi reprogramată în partea a doua a anului.

Programul educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu” va continua odată cu începerea noului an școlar, în septembrie, când este programată activitatea de reconstituiri virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D) și vizita pe sit.

„Suntem convinși că, prin intermediul programului dedicat școlilor din mediul rural, putem juca un rol important în familiarizarea lor cu elemente de istorie locală, promovând astfel patrimoniul cultural al zonei. Prin organizarea acestui program, dorim să aducem cultura și istoria mai aproape de inimile și mințile elevilor din mediul rural, realizând un act educațional de calitate și incluziv”, spune managerul Muzeului de Istorie și Artă Zalău, Dr. Corina Bejinariu.