Inițiatorii legii pomenesc de perspectiva pensiilor speciale și pentru medici
În parlament s-a lansat o moda pentru pensii speciale, dupa ce astfel de indemnizații care sar din schema principiului contributivitații au fost votate pentru parlamentari, apoi pentru primari și șefii de consilii județene. Aceste categorii nu vor primi doar pensia în funcție de cât au contribuit, ci și un venit suplimentar când împlinesc vârsta de retragere din activitate.
Mai mulți parlamentari au venit chiar înainte de Craciun cu o inițiativa legislativa ca și și personalul din învațamântul preuniversitar sa beneficieze de pensii speciale.
Un grup de 15 deputați și senatori a depus un proiect de lege prin care introduc pensie de serviciu pentru cadrele didactice. Astfel ca, daca acest act normativ va fi adoptat, profesorii, educatorii și învațatorii cu cel puțin 30 de ani vechime în domeniul educației vor putea primi o pensie speciala. „Niște oameni care o viața întreaga primesc niște salarii de mizerie, va dați seama ca ajung sa aiba o pensie tot de mizerie, din pacate. Sa le dam posibilitatea de a primi, așa cum primesc și alții, care nu știu daca sunt mai importanți sau la fel de importanți pentru interesul țarii, o pensie de serviciu”, a declarat senatorul PSD, Catalin Croitoru. Mai exact, se propune o pensie de 80 la suta din venitul mediu brut din ultimele douasprezece luni. Potrivit inițiatorului, pensia profesorilor va crește cu aproximativ 20 la suta.
Proiectul are o larga susținere în rândul stop_coloana deputaților și senatorilor, dupa cum spune Catalin Croitoru. „Nu a existat nimeni care sa aiba o obiecție, toata lumea apreciaza ca în învatamânt trebuie facute reparații obligatorii, daca vrem sa nu se închida școlile, ca acolo vom ajunge în curând. Învatamântul a fost practic sistematic nu neglijat, ci îngenuncheat”, argumenteaza senatorul Croitoru.
În expunerea de motive, se precizeaza: „Uzura (fizica și psihica) generata de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel puțin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort susținut și permanent de pregatire și perfecționare pe toata durata activa. Dascalul este nevoit sa faca fața stresului accentuat al meseriei în așa fel încât sa nu se resimta efecte negative în interacțiunea cu elevii”.
În plus, senatorul PSD Catalin Croitoru susține ca pensii speciale ar trebui sa primeasca și medicii.
Și șoferii, zicem noi, si pescarii, și alpiniștii, ca doar toti se expun riscurilor. Și atâtea alte categorii profesionale, ca se vede treaba intram într-o noua epoca în care pensiile nu se mai dau dupa contributivitate, ci dupa categoria profesionala din care ai facut parte. Problema se pune, de unde fonduri?! Anliștii prevad deja colapsul sistemului public de pensii.