Liga Sindicatelor din Invatamant va deschide saptamana viitoare actiuni in instanta pentru a obliga unitatile de invatamant si primariile sa aplice legea de majorare cu 37 la suta a salariilor dascalilor. Legea a intrat in vigoare la 1 octombrie 2008, insa din motive „de criza” nu a fost aplicata nici pana astazi.
Toate conducerile unitatilor de invatamant si primariile din judet se vor trezi in curand cu citatii la tribunal. Liga Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj a decis sa actioneze in instanta ordonatorii de credite pentru nepunerea in aplicare a Legii nr.221/2008 (care prevedea majorarea cu 37 la suta a salariilor cadrelor didactice, cu incepere de la 1 octombrie 2008). „Am finalizat deja procedura de strangere a tabelelor cu semnaturi din scoli, astfel incat saptamana viitoare vom putea inainta actiunea la Tribunalul Salaj”, ne-a declarat presedintele LSI Eusebiu Lehene. Momentul ales de sindicalistii salajeni pentru actiunea in instanta este dat de faptul ca in alte judete din tara au inceput sa apara primele sentinte judecatoresti care dau castig de cauza dascalilor. „Am decis ca in momentul in care vor fi cel putin trei hotarari judecatoresti executorii in procesele deschise pe acceasi cauza de colegii nostri din alte judete vom demara si noi actiunea in instanta.
Iar in acest moment exista deja mai multe astfel de hotarari” – a precizat Lehene.
Prima sentinta definitiva, executorie si irevocabila pentru aplicarea Legii 221/2008 a fost emisa, in august, de Tribunalul Galati in favoarea Colegiului „Calistrat Hogas” din Tecuci. Instanta a dispus, in acel caz, plata retroactiva, de la 1 octombrie 2008, a majorarii salariale de 37 de procente.
Reamintim ca aceasta controversata lege a fost adoptata de Parlament si promulgata de Presedinte anul trecut, chiar in pragul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Guvernul Tariceanu a amanat punerea ei in aplicare pe motiv ca, la acea vreme (1 octombrie 2008 – data aplicarii legii), nu existau fondurile bugetare necesare acordarii majorarii, in timp ce PD-L si-a facut din „obligativitatea aplicarii acestei legi” slogan de campanie. Aceasta obligativitate a fost trecuta, insa, cu vederea imediat dupa instalarea „portocaliilor” la putere, care nu au pus nici pana astazi in aplicare legea.
3.700 de beneficiari
Liga Sindicatelor din Invatamant Salaj numara aproximativ 4.500 de membri cotizanti. Dintre acestia, doar 3.700 vor putea beneficia de o eventuala sentinta favorabila, restul fiind personal nedidactic si didactic auxiliar, care nu fac obiectul legii in cauza.