Greva ce trebuia sa inceapa in 16 noiembrie a fost amanata pana dupa alegeri. Pana atunci, profesorii vor protesta fata de salariile din grila unica prin refuzul de a trece notele copiilor in catalog.
Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intrunita ieri la Bucuresti, a decis sa amane greva generala programata sa se desfasoare, pe termen nelimitat, incepand cu 16 noiembrie. Eusebiu Lehene, vicepresedinte al federatiei si presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj (afiliata la FSLI), ne-a declarat ca a fost luata aceasta decizie intrucat in acest moment protestul nu ar avea nici un efect, data fiind situatia de provizorat de la conducerea tarii. Lehene a precizat ca numultumirea fata de plasarea dascalilor la coada grilei unice de salarizare va fi exprimata, totusi, si in aceasta perioada, prin netrecerea notelor in catalog. „Noi am lasat pana acum la latitudinea unitatilor de invatamant daca trec sau nu notele in catalog. Din acest moment, insa, vom trimite adrese fiecarei scoli prin care le vom recomanda cadrelor didactice sa nu mai treaca nici o nota in catalog pana la modificarea grilei”, ne-a declarat liderul sindical.
Prezidentiale neboicotate
Protestul ce ar fi trebuit sa inceapa in 16 noiembrie nu viza doar paralizarea pe perioada nedeterminata a sistemului de invatamant, ci si boicotarea alegerilor prezidentiale prin neimplicarea cadrelor didactice in organizarea scrutinului (in conditiile in care, in special in mediul rural, dascalii asigura de regula mare parte din componenta comisiilor din sectiile de votare).