FSLI ripostează după intrarea in vigoare a noii Legi a Educaţiei Naţionale, acuzand ministerul de resort că foloseşte elevii şi profesorii cobai pentru un nou experiment.
Sindicatele din invă ţămant acuză Ministerul Educaţiei că, prin adoptarea noi legi a Educaţiei, transformă elevii, profesorii şi părinţi din nou in cobai. Legislaţia din sistemul de invăţămant romanesc s-a modificat in aproape fiecare an şcolar. Nu mai departe examenul de capacitate susţinut de absolvenţii claselor a VIII-a care a fost experimentat pe fiecare generaţie de elevi, din 1999 incoace, ajungandu-se la concluzia finală că este un examen prost conceput şi pe care liceele nu se pot baza in selectarea bobocilor.
Federaţia Sindicatelor Libere din Invăţămant (FSLI) susţine că noile norme prin care se doreşte reformarea invăţămantului romanesc vor duce la „distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie”, prin efecte precum: „reducerea unui număr de 15.000 de posturi incapand cu acest an, modificare ciclurilor de invăţămant fără asigurarea infrastructurii necesare, cei care vor absolvi 9 clase vor fi aruncaţi pe piaţa muncii ca muncitori necalificaţi, concursul de titularizare la nivelul şcolii va provoca haos in sistem, nedecontarea cheltuielilor de transport va reduce drastic veniturile navetiştilor etc.”, se arată intr-un comunicat oficial al FSLI, transmis de filiala Sălaj a federaţiei sindicale.
Conducerea FSLI mai precizează că se lucrează la un proiect de act normativ prin care să modifice anumite prevederi din legea Educaţiei. De asemenea, i-au cerut premierului Emil Boc să aplice legea 221/2008 in baza căreia profesorii şi-au obţinut drepturile in instanţă, iar in caz contrar se pregătesc de proteste.