Greva din 22 aprilie, anuntata de sindicalisti, se suprapune cu proba de calculator din cadrul examenului de bacalaureat.
Profesorii din Salaj si din intreaga tara si-au programat o greva generala pentru joi, 22 aprilie, adica taman in una dintre zilele in care in toate liceele se desfasoara proba de calculator din cadrul examenului de bacalaureat. Alegerea acestei zile nu este, cu siguranta, intamplatoare, calendarul examenului de bacalaureat fiind stabilit cu mai multe luni inainte ca sindicalistii din Educatie sa-si stabileasca un calendar al protestelor. Liderul sindical salajean Eusebiu Lehene ne-a declarat ca protestul de joia viitoare este „batut in cuie” la nivelul intregii tari si ca nu se pune problema schimbarii acestei date pentru a nu incurca desfasurarea exame-nului de bacalaureat. De cealalta parte, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, mizeaza pe faptul ca sindica-listii ar putea opta pentru o „forma de manifestare a pro-testului care sa nu afecteze desfasurarea bacalaureat-ului”, adica o greva de tip japonez, cu toate ca liderii sindicatelor din domeniu au anuntat inca de luna trecuta ca va fi vorba despre „o greva generala, cu suspendarea activitatii de instruire si predare”. Seful invataman-tului salajean a precizat ca, daca greva va avea, conform planificarii, un caracter general, proba de joi va fi reprogramata. In cauza sunt, potrivit lui Abrudan, aproape 400 de elevi de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai”, Liceul Ortodox „Sf.Nicolae”, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian”, Grupul Scolar „Voievodul Gelu” – din Zalau, Grupul Scolar „Ioan Ossian” Simleu Silvaniei si Grupul Scolar Agricol Nusfalau.
Se stabilesc protestele viitoare
Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant se intalnesc zilele acestea la Bucuresti pentru a decide si urmatoarele actiuni de protest care, potrivit sindicalistilor, vor putea merge pana la inghetarea anului scolar si boicotarea examenelor nationale. Asta, bineinteles, numai daca intre timp Executivul nu le rezolva doleantele ce tin in special de Legea salarizarii unitare. Maine va avea loc o sedinta si la nivelul liderilor sindicali din judet.