septembrie 23, 2023

Profesorii din Sălaj au caştigat in instanţă majorări salariale

0

Sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă şi irevocabilă, insă plata ar urma să se facă abia la anul, in trei tranşe succesive.
Peste 3000 de cadre didactice sălăjene trebuie să primească sumele aferente unei majorări cu 37 la sută a salariilor pe perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009, conform Legii 221/2008 care prevedea majorarea salariilor dascălilor incepand cu luna octombrie a anului 2008, potrivit lui Eusebiu Lehene, preşe dintele Ligii Sindicatelor din Invăţămant Sălaj. Acesta a anunţat miercuri, in cadrul acţiunii de pichetare, faptul că au fost caştigate la Curtea de Apel Cluj procesele pe majorările salariale pre-văzute de Legea 221/2008, “sentinţele sunt definitive şi irevocabile, să vedem cand ni le vor plăti”, a anunţat Lehene. Deşi sentinţa este definitivă şi irevocabilă, iar plata ar trebui să se facă in termen de 15 zile de la soli-citarea acesteia, guvernul a emis ordonanţa 75, care prevede amanarea plăţii, aceasta urmand să se efectueze in trei tranşe succesive, incepand abia de anul viitor, a explicat Eusebiu Lehene.
Liga Sindicatelor din Invăţămant Sălaj a caştigat miercuri la Curtea de Apel Cluj recursul in procesul intentat şcolilor, Inspectoratului Şcolar şi primăriilor din judeţ pentru nepunerea in aplicare a Legii 221/2008. Procesul a fost intentat in urmă cu peste un an de zile. Acţiunea a fost formulată in numele a peste 3000 de cadre didactice din Sălaj, potrivit preşedintelui Ligii, Eusebiu Lehene.
De asemenea, Lehene a menţionat că mai există incă un proces caştigat, a cărui sentinţă este definitivă şi irevocabilă, pe Legea 220/2007 privind majorarea cu 10 la sută a salariilor profesorilor ce au gradul I incepand cu 1 ianuarie 2007. In urma sentinţei definitive şi irevocabile date de Curtea de Apel Cluj, aceşti profesorii trebuie să primească sumele aferente majorării cu 10 la sută pe o perioadă de şapte luni, respectiv ianuarie-iulie 2007. Majorarea de 10 la sută a salariilor profesorilor cu gradul I era prevăzută incepand cu 1 ianuarie 2007, potrivit ordonanţei nr.9, insă s-a aplicat abia după ce ordonanţa a devenit lege, respectiv Legea 220/2007, in luna iunie a anului respectiv.
Protestele continuă
Dascălii sălăjeni işi continuă protestul prin care revendică inclusiv plata fără intarziere a drepturilor caştigate in instanţă. Forma aleasă deocamdată este greva japoneză, deşi in unele unităţi de invăţămant s-ar fi vrut intreruperea cursurilor, pană la luarea unei decizii la nivelul Federaţiei Sindicale Libere din Invăţămant, a precizat Eusebiu Lehene.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut