septembrie 25, 2023

UPDATE: Răspunsul sindicatelor din educație întârzie. Un răspuns oficial după ultima ofertă a Guvernului se lasă așteptat

0

10:30 Răspunsul sindicatelor din educație întârzie. Guvernul a amânat cu jumătate de oră ședința care era programată de la ora 11.00, astfel că aceasta va începe la 11.30.

Nicolae Ciucă este aşteptat să-și depună azi demisia din funcția de premier. Planul pentru plecarea de la Guvern a fost discutat la nivelul Coaliției cu președintele Klaus Iohannis, însă un anunț formal nu a fost făcut, totul depinzând de greva din Educație.

09:30 Profesorii par să nu cedeze și să continue greva greva generală declanșată în 22 mai. La această oră, sindicatele sunt în ședință cu liderii din teritoriu, un răspuns oficial fiind așteptat la ora 10.00.

Semnalale sunt că profesorii nu ar ceda, în condițiile în care principala lor revendicare – salariul profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie – se regăsește doar în expunerea de motive în ultima OUG, pusă în dezbatere publică.

….

Astăzi, la ora 10.00, sindicaliștii anunță dacă vor accepta sau nu ultima ofertă a guvernanților și dacă se reîntorc la clase.

Ieri, premierul Ciucă anunța că s-au găsit soluții pentru rezolvarea crizei din educație. Potrivit ofertei primite după aproape 4 săptămâni de grevă, dascălii vor avea o majorare salarială de 1.300 lei brut și o primă anuală de 1.500 lei, până în 2027.

“Astăzi (duminică, n.red.) am găsit soluții pentru criza din educație. Acestea au fost agreate, de principiu, de toate părțile responsabile și așteptăm decizia finală a profesorilor. Coaliția de guvernare a încheiat un angajament ferm cu sindicatele reprezentative pentru personalul din învățământ, care se va concretiza, mâine, într-un act normativ, dacă răspunsul profesorilor este unul pozitiv.

Înainte de a enumera măsurile la care ne angajăm împreună, vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu toți profesorii și cu toate cadrele nedidactice. Un mesaj de încredere tuturor părinților și tuturor elevilor. Le transmit angajamentul meu personal și desigur și al colegilor de Coaliție, că, ceea ce am stabilit azi se va întâmpla întocmai și la timpul agreat.

În cursul acestei dimineți, am convenit împreună cu reprezentanții sindicatelor, creșterea la nivelul de 25% a valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar. Am mai stabilit ca, începând cu anul viitor, în grila prevăzută în viitoarea lege a salarizării, salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, procentul de 40% care a fost menționat în vechea ordonanță de urgență va fi crescut la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru formarea profesională, în luna octombrie se vor acorda sumele de 1.500 lei pentru personalul didactic și cel auxiliar, respectiv de 500 lei pentru angajații nedidactici.

Textul actului normativ care conține aceste prevederi va fi publicat astăzi, conform procedurii de transparență decizională. Potrivit înțelegerii pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatelor, decizia finală va fi comunicată de liderii sindicali mâine până la ora 10.00, ordonanța urmând să fie aprobată în ședință de guvern.

De asemenea, în cadrul ședinței de guvern de azi, ministrul Ligia Deca a prezentat textul unei ordonanțe de urgență care stabilește calendarul închiderii anului școlar și al examenelor aferente. În acest mod, situațiile de final de ciclu de învățământ vor fi încheiate, iar elevii își vor putea continua traseul educațional.

Consider și acum, așa cum am spus și la începutul grevei, că toate cererile cadrelor din educație sunt justificate și am credința că am făcut tot ce mi-a stat și tot ce ne-a stat în putere pentru a veni cu cea mai bună rezolvare posibilă. Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene!”, anunța, duminică, premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut