septembrie 25, 2023

Profesorii ameninta cu proteste din luna mai, nemultumiti de perspectiva ca Guvernul sa amane aplicarea legii de majorare a salariilor pana la sfarsitul anului, considerand un dispret faptul ca nu au fost consultati inainte ca Executivul sa ia aceasta hotarare.
Potrivit unor surse oficiale, Guvernul a luat in calcul amanarea pana la 31 decembrie a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din invatamant, de o treime din cresterea de 28% decisa de fostul Cabinet, interval in care se estimeaza ca va fi aprobata legea de salarizare unica in sectorul bugetar. “Problema majorarii salariilor in educatie va fi reglementata in acest interval prin legea de salarizare unica in sectorul bugetar”, au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, referindu-se la informatiile potrivit carora Guvernul a amanat pana la 31 decembrie intrarea in vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din invatamant, ca aceasta decizie reprezinta ” un dispret total fata de partenerii de dialog”. Liderul FSLI considera ca Guvernul ar fi trebuit sa aiba o intalnire cu sindicatele din educatie, intalnire pe care federatiile din invatamant au cerut-o premierului Emil Boc in urma cu o luna. “Aceasta decizie este un abuz cras facut de un jurist care se pretinde si profesor universitar si care isi permite sa dea o lege care incalca cele mai elementare norme de drept. Este lipsit de respect si bun simt”, a precizat Aurel Cornea.
Presedintele FSLI a mai spus ca ia in calcul ca federatia pe care o conduce sa se retraga de la discutiile cu reprezentantii Ministerului Educatiei, care se desfasoara in aceasta perioada pe tema contractelor colective. De asemenea, Aurel Cornea a mai aratat ca la intalnirea care va avea loc intre presedintele Traian Basescu si federatiile din educatie, in data de 13 aprilie, reprezentantii cadrelor didactice vor dori “sa puna lucrurile la punct”, sa rezolve, “daca este posibil”, si problemele legate de salarizare, dar mai ales problemele legate de descentralizarea in invatamant.
La randul sau, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu, a calificat drept “o mare porcarie” perspectiva amanarii cresterii salariilor. “Pana acum, premierul Emil Boc a luat in brate criza, acum ia FMI-ul, ca sa justifice deciziile pe care le ia. Noi am avertizat inca de la inceput ca in afara de conditiile draconice impuse de FMI, care au distrus cateva tari si vor distruge si Romania, pe baza acestui acord, Guvernul ia masuri impotriva salariatilor tarii, care infometeaza intreaga populatie a Romaniei”, a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, Isvoranu. Liderul Federatiei Sipru Haret este de parere ca ” mai mult ca sigur” populatia Romaniei, si cu sindicate si fara, va iesi in strada.
Presedintele Federatiei “Alma Mater”, Razvan Bobulescu, considera “incredibila” o astfel de decizie a Guvernului, subliniind ca dialogul social nu exista in Romania. Liderul “Alma Mater” a mai precizat ca este alaturi de studentii care vor protesta, joi, in mai multe centre universitare, considerand ca acestia au dreptate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut