Produse traditionale… contrafacute

Produse traditionale… contrafacute

Vorbim de produse traditionale, ne batem pentru ele, le platim mai scump, ca intr-un final sa ne dam seama ca sunt cumparate din supermarket, vopsite frumos si vandute la suprapret.
In Salaj sunt atestate ca produse traditionale sase preparate din carne si doua sortimente de palinca. Cum sa faca fata acesti producatori si cum sa ne ferim noi, cumparatorii, cand piata este asaltata de produse asa-zis traditionale, din judet si din judetele invecinate. E bine sa verificam pe ce dam banii.
Presedintele Romaliment, Sorin Minea, a declarat saptamana trecuta in Parlament ca “titulatura de produs traditional este o smecherie din care iei banii oamenilor”. Si a adaugat ca piata traditionala s-a autodistrus din pacate in tara noastra. “Aceste lucruri se spun de ani de zile. O cincime, eu as zice patru cincimi din asa-zisele produse traditionale sunt falsificate. Pe piata de produse traditionale sunt doi oameni corecti si douazeci incorecti. Sunt oameni care nu au produs niciodata nimic, produc intr-un garaj”. Prese-dintele Romalimenta a mai aratat ca produsul traditional trebuie sa fie cu adevarat traditional, nu o smecherie sa iei banii de la oameni. “Ar trebui eliminati cei care vand in fiecare duminica din acelasi porc stop_coloana sute de kilograme de sarmale, de carnati, sute de tone de sorici”, a tinut sa afirme Minea. Vrand a spune ca se creste ecologic un porc, iar cu carnea cumparata de aiurea se fac produse pretinzand ca sunt din porcul ecologic.
Estimarile sunt ca aproximativ 20 la suta din produsele comercializate ca produse traditionale sunt falsificate sau nu respecta parametri prevazuti de specificatiile tehnice care stau la baza emiterii atestatului de produs traditional, dupa cum a anuntat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Potrivit legislatiei, produsul traditional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul national, pentru care sunt utilizate materii prime locale, care nu are in compozitie aditivi alimentari, care przinta o reteta traditionala, un mod de productie si de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse traditionale apartinand aceleiasi categorii.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *