Producătorii și importatorii de mașini noi țin cu dinții de timbrul de mediu, indiferent ce denumire ar avea

Producătorii și importatorii de mașini noi țin cu dinții  de timbrul de mediu, indiferent ce denumire ar avea

În condițiile în care timbrul de mediu va fi eliminat de mâine, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) își vede vânzările în picaj și insistă ca o astfel de taxă să fie percepută în continuare. APIA propune o taxă de achiziție și un impozit auto, care acum se plătește în funcție de capacitatea cilindrică, modificat. Scopul este de a stopa importurile masive de mașini la mâna a doua. Practic, impozitul ar fi mai mare pentru mașinile vechi și mai mic pentru cele noi, mai puțin poluante. La acesta s-ar mai adăuga și o taxă, plătită de cumpărător, la achiziția mașinii second hand.
Istoria taxei auto și alte variante propuse
Inițial, taxa plătită la prima înmatriculare sau la prima vânzare a unei mașini s-a numit taxa auto și a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiție, cu mulți ani în urmă. Statul român a trebuit să o restituie, dar nu s-a învățat minte. A reintrodus taxa, în 2013, rebotezată Timbru de mediu. Doar că și această nouă taxă a fost declarată ilegală, în 2016, de Curtea Europeană de Justiție. Cu toate acestea, s-a încasat în continuare. Până mâine, 1 februarie. Statul român nu a vrut să se lase păgubaș și, argumentând că banii din această taxă susțin Programul Rabla și alte programe de mediu, precum Casa Verde, a insistat în a căuta alte soluții. O variantă luată la un moment dat în calcul de autorități a fost introducerea timbrului de mediu în prețul carburanților. Ideea fostului ministru al Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a murit însă în fașă, pentru că nu părea să fie aplicabilă. “ntr-un an de zile, statul român încasa, din timbrul de mediu, aproximativ patru sute de milioane de lei.

În Sălaj avem o mașină nouă la 27 de second-hand-uri

Producătorii spun că anul trecut au intrat în România 300.000 de mașini second-hand din import, în condițiile în care s-au vândut de trei ori mai puține mașini noi (115.000). Dacă la nivel național raportul a fost de o mașină nouă la trei mașini vechi aduse din import, APIA dă exemplu județelor unde acest raport este mult decalat. Sălajul este campion pe acest segment. Avem o mașină nouă la 27 de mașini vechi din import. Urmează apoi județul Botoșani, cu o mașină nouă la 18 vechi, aduse de afară. Numărul mașinilor la mâna a doua aduse din import va crește cu siguranță după eliminarea timbrului de mediu, prin Legea celor 102 taxe anulate de la 1 februarie 2017, pentru că prețul mașinilor noi depășește posibilitățile românului de rând.
Iar de când s-a aflat despre eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie, sălăjenii care aduc mașini spun că afacerile merg mai bine decât înainte. Oamenii au cumpărat mașini în ideea că de la 1 februarie nu vor mai fi nevoiți să plătească timbrul de mediu. Pe de altă parte, la Serviciul “nmatriculări, în ultima perioadă s-au dublat cererile pentru numerele roșii. Oamenii au preferat să scoată toate cele trei rânduri de numere provizorii la care au dreptul, în așteptarea datei de 1 februarie pentru înmatricularea mașinii fără taxă. Numărul de înmatriculări a scăzut, în aceași perioadă, la jumătate.

Producătorii ș importatorii de mașini noi
se plâng de neajunsurile Programului Rabla

Când vine vorba de Programul Rabla, lansat acum 12 ani, și care a urmărit tocmai înnoirea parcului auto, producătorii și importatorii de mașini noi au avut poziții diferite de-a lungul vremii. Dacă în primii ani de la lansarea programului se arătau încântați de existența lui, pentru că le aducea clienți, în ultimii ani au început să-l conteste, invocând în special bâlbâiala autorităților. Acestea promiteau că programul va începe la o anumită dată, apoi aceasta era decalată, ghidul de finanțare nu venea la timp, iar toate acestea îngreunau vânzarea propriu zisă. Pe de altă parte, importatorii spun că își făceau stocuri mari și apoi, ca să scape de mașini, erau nevoiți să lase mult din preț. Potrivit acestora, Rabla creează mereu în piață un sentiment de așteptare și mulți își iau mașini doar când pot utiliza programul. “n prezent, producătorii și importatorii au ajuns să declare că se pot lipsi de Programul Rabla, pe care-l consideră învechit, pentru că și-ar vinde oricum mașinile, dacă timbrul de mediu nu ar fi eliminat. Asta în condițiile în care Programul Rabla le-a adus anual mii de clienți fiecăruia în parte, asigurându-le, uneori, 30 – 40 la sută din vânzările totale. “n 2016, de exemplu, prin Programul Rabla s-au vândut 25.905 autoturisme, dintre care 11.400 au fost Dacia, 2.100 au fost Renault și peste 1.900 Skoda. La Suzuki, 36 la sută dintre mașini au fost vândute prin Rabla, la Opel ponderea a fost de 32 la sută, iar la Dacia de 29 la sută, potrivit hotnews.ro.

Cei care au plătit timbrul
de mediu își pot recupera
banii doar în instanță

Dacă vechea taxă de poluare a putut fi recuperată, cu ani în urmă, și pe cale administrativă, acest lucru nu este posibil în prezent pentru timbrul de mediu. Nu va fi nici după 1 februarie. Și de mâine încolo, singura cale prin care cei în cauză își pot recupera banii este instanța de judecată. Legea care elimină taxa nu prevede și restituirea banilor către cei care au plătit deja timbrul de mediu.
Dar aveți la îndemână calea judecătorească, pentru că taxa a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiție.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *