Producem ecologic si ne hranim cu chimicale

0
14

Tara asta parca-i facuta numai din paradoxuri. De voie, de nevoie in Romania inca se produce natural, iar agricultura ecologica organizata si inregistrata ar putea avea perspective bune. Recentul targ de la festivalul „Satul Salajean” ne-a demonstrat-o. Paradoxul consta in faptul ca aproape tot ce se produce ecologic in Romania ia drumul exporturilor. Specialistii spun ca Italia, Germania, Olanda si Elvetia sunt principalele destinatii pentru majoritatea fructelor si legumelor produse ecologic in tara noastra. Si asta in timp ce romanii prefera tot mai mult fructele si legumele din import. Sunt mai mari, mai colorate si bineinteles mai …chimizate. Odata ajunse peste hotare, produsele ecologice de la noi devin materie prima pentru cele procesate in strainatate si se intorc in tara sub aceasta forma. Desigur, la preturi care il jecmanesc pe romanul de rand.
Mai ales ca romanii nu sunt inca pregatiti sa plateasca in plus pentru un produs mai sanatos, iar piata europeana cere cantitati mai mari decat putem produce noi,
Nu-i o noutate cand spun ca agricultura ecologica da alimente mai hranitoare si mai sigure decat cele obtinute conventional. Deocamdata insa afacerile cu produse ecologice nu prea se inghesuie pe piata autohtona, in conditiile in care costurile de productie, mult mai ridicate decat in cazul agriculturii chimizate, nu se regasesc in pretul final de vanzare al produselor obtinute. In aceste conditii, producatorii romani nu au incredere in piata ecologica autohtona si prefera sa produca doar materie prima (cereale, ulei, miere, lactate, fructe de padure, plante medicinale) pentru export. Se duce lipsa de segmentul de procesatori ecologici care sa produca in Romania un produs destinat consumului direct, cu o promovare adecvata si la preturi care sa nu descurajeze cumparatorul final.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.