Procurorii salajeni se alatura magistratilor care denunta demersul guvernului pentru inlaturarea sefei DNA

Peste 1.000 de magistrati – 716 procurori, 205 judecatori si 138 de auditori de justitie din intreaga tara – au semnat pana duminica seara o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de implicarea politicului in sistemul judiciar. 

rn

Declaratia de independenta vine in urma deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care i se cere presedintelui Klaus Iohannis sa o revoce pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, in baza unei asa-zise evaluari facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in ciuda deciziei contrare a Consiliului Superior al Magistraturii.
"Respectam competentele ministrului Justitiei privind politica penala a statului, precum si atributiile concrete in anumite domenii, dar aceste competente nu valideaza in niciun fel implicarea factorului politic in modul de instrumentare si solutionare a cauzelor penale. Ministrul Justitiei nu are si nu va avea nicio implicare si niciun rol in activitatea noastra profesionala ori in vreo cauza penala sau civila pe care o avem spre solutionare sau la care participam in calitate de reprezentanti ai Ministerului Public. Singura institutie care gestioneaza cariera procurorului si singurul garant al independentei procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii, conform art. 1 alin. (2) din Legea 304/2004, ministrul Justitiei neavand si neputand sa aiba niciun fel de rol sau implicare in cariera individuala a procurorului, acest principiu neputand sa fie modificat prin inserarea unei alte sintagme in decizia Curtii Constitutionale, institutie ce nu are competenta de legiferare pozitiva", este o parte din declaratia de independenta a procurorilor.
Potrivit prim-procurorului Crin Bologa, seful Parchetului Tribunalului Salaj, toti procurorii din PT Salaj au semnat aceasta declaratie de independenta.
"Independenta procurorilor este esentiala in a permite procurorului de caz sa isi desfasoare activitatea in vederea aflarii adevarului in fiecare dosar penal in parte", a declarat seful procurorilor din Salaj, Crin Bologa.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *