Revolta magistratilor fata de recenta ordonanta de guvern prin care coalitia PSD – ALDE schimba legile Justitiei se extinde si cuprinde mai multe orase din toata tara. Magistratii spun ca schimbarile anuntate prin ordonanta data de guvernul Dancila afecteaza grav independenta Justitiei. 

rn

Vorbim deja despre o situatie fara precent, pentru ca judecatori si procurori de la sase instante si parchete de la Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Brasov si Constanta au decis sa-si suspende de luni activitatea pentru perioade cuprinse intre trei zile si o saptamana.
Miercuri are loc Adunarea Generala a parchetelor din tara, cand se decide daca magistratii vor continua protestele si sub ce forma.
Schimbarile aduse de guvern au fost denuntate vineri si de Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj si unitatile subordonate, se arata intr-un comunicat.
"Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj aduce la cunostinta opiniei publice ca, prin Hotararea nr. 1 din data de 22.02.2019, Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj si unitatile subordonate, avand ca ordine de zi "Exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor nr. 303/2004, 304/2004 si 317/2004 prin OUG 7/2019", a hotarat in unanimitate urmatoarele:
1. Exprimarea dezacordului fata de adoptarea de catre Guvernul Romaniei a OUG 7/2019, atat in ceea ce priveste procedura de adoptare, cat si in ceea ce priveste continutul unor modificari legislative de natura a incalca principii constitutionale si legale.
2. insusirea de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj si unitatile subordonate a celor 11 revendicari, formulate de Asociatia "Forumul judecatorilor din Romania".
3. Stabilirea de comun acord cu magistratii judecatori din cadrul Tribunalului Salaj si a judecatoriilor din raza de competenta a acestuia si cu magistratii procurori din restul tarii a formelor de protest ce vor fi urmate, pana la adoptarea revendicarilor mai sus mentionate.

rn

Seful procurorilor din Salaj, prim-procurorul
Bogdan Chis, explica pericolele ordonantei

rn

"De principiu, aceasta OUG modifica cele trei legi ale justitiei. Anumite dispozitii din OUG care se refera la chestiuni pur tehnice erau necesare. Dar, pe langa acestea, sunt si cateva modificari care incalca anumite principii legale si constitutionale. De exemplu principiul carierelor judecatorilor si procurorilor sunt separate. Ori, prin aceasta OUG s-a dat posibilitatea ca anumiti judecatori care au fost si procurori pe parcursul carierei lor sa fie numiti sefi ai marilor parchete PICCJ, DNA si DIICOT, ceea ce reprezinta o incalcarea a principiului separari carierelor. Avizul pentru propunerile in functiile de conducere la marile parchete se va face conform OUG de plenul CSM si nu de catre sectia de procurori ai CSM, ceea ce reprezinta o alta incalcare a principiului separarii carierelor dintre procuror si judecator. Tot prin acest OUG a fost inlaturata vechimea necesara ocuparii functiilor de conducere la marile parchete PICCJ, DNA si DIICOT, functii pentru care era necesar 15 ani, iar acum nu mai este o cerinta. In cadrul Sectiei de investigatii a fraudelor din justitiei, se prevede ca procurorul ierarhic este seful sectiei, ceea ce reprezinta practic o scoatere a acestei sectii de sub autoritatea procurorului general al Romaniei, este o incalcare a Constitutiei.
Problema majora este ca apar astfel de modificari legislative peste noapte, fara consultarea nici a CSM, nici a corpului magistratilor si fara nici o dezbatere publica, ceea ce este de natura sa nasca temeri ca pe viitor sa existe alte modificari legislative fara dezbateri. Daca ne uitam mai atent, este vorba de legi care tocmai au facut obiectul dezbaterilor pe larg in Parlament", ne-a declarat prim-procurorul Bogdan Chis de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.