noiembrie 30, 2022

Procesul fostului primar din Jibou, Eugen Balanean, s-a mutat la Baia Mare si inculpatul scapa de controlul judiciar

Procesul fostului primar din Jibou, Eugen Balanean, s-a mutat de luna trecuta la Baia Mare. Iar ieri, 9 august, judecatorii baimareni au revocat masura controlului judiciar luata fata de inculpatul Balanean, trimis anul acesta în judecata sub acuzaţia de comitere a infractiunilor deabuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie (trei fapte), conflict de interese si purtare abuziva. Decizia magistratilor baimareni poate fi atacata in termen de 48 de ore.

Curtea de Apel Cluj a dispus pe data de 19 iulie stramutarea cauzei fostului primar al Jiboului, ce face obiectul dosarului nr. 492/1752/2017, inregistrat la data de 23 februarie la Judecatoria Jibou. Balanean va fi judecat la Judecatoria Baia Mare. Curtea de Apel a mai dispus si ca actele efectuate în cauza nu se mentin; adica ce au lucrat judecatorii jibouani (care au si pregatit pronuntarea pe 22 iunie, dar le-a fost “suflata”) nu se mai ia in considerare

Periplul dosarului fostului primar

Dosarul nr. 492/1752/2017 a fost inregistrat pe 23 februarie la Juecatoria Jibou. La data de 11 aprilie judecatorii amânau cauza pentru ca inculpata Cret Cosmina Elena sa-si angajeze aparator. Pe 3 mai, judecatorii amâna din nou cauza pentru ca se solicita aparatori din oficiu. La data de 7 iunie, judecatorii amâna cauza pentru pronuntare pe data de 22 iunie. La data de 22 iunie, insa, judecatorii amâna cauza pentru ca se face cererea de stramutare la Curtea de Apel Cluj, cerere care este admisa pe data de 19 iulie si se reia judecata de la inceput. La data de 1 august, dosarul este stramutat la Judecatoria Baia Mare, iar la data de 9 august judecatorii baimareni revoca masura controlului judiciar.

Balanean – din celula, spre libertate

Reamintim ca procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au dispus pe 11 mai 2015 retinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Balanean, primarul PSD din Jibou. Balanean a fost plasat în arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. Apoi, Balanean a fost ba arestat la domiciliu, ba sub masura controlului judiciar. Pe 11 mai 2015 s-a dispus începerea urmaririi penale fata de Eugen Balanean pentru savârsirea a trei infractiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie, o infractiune de conflict de interese si o infractiune de purtare abuziva, in total cinci capete de acuzare. Pana la data de 11 mai 2016, Balanean a avut obligatiei de a nu parasi limitele teritoriale ale României.

Balanean are o condamnare la închisoare cu suspendare pentru ca a atribuit contracte firmei fiului sau

Fostul primar al Jiboului a mai fost trimis în judecata în data de 5 martie 2014 de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj sub acuzatia de conflict de interse. Acuzatia procurorilor se referea la atribuirea de catre Primaria Jibou a contractelor de furnizare a cornurilor pentru elevi unei brutarii din oras la care fiul primarului este actionar. Magistratii l-au condamnat pe edil la un an de închisoare cu suspendare pentru infractiunea de conflict de interese. Balanean a declarat apel la Curtea de Apel Cluj, care l-a respins ca nefondat. Dupa condamnarea la inchisoare cu suspendare, prefectul de la acea vreme, Ionel Ciunt, acum primar al Zalaului, a dat ordinul de incetare a mandatului de primar al lui Eugen Balanean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *