„Meritul principal este al Consiliului Judetean”
Toate gropile de gunoi din cele 57 de comune salajene au fost inchise si ecologizate in termenul stabilit de Comisia Europeana, adica pana ieri, 16 iulie. Informatia ne-a fost data, ieri, de catre directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Ioan Porumb, in cadrul primei conferinte de presa sustinute de la numirea sa la sefia comisariatului. Porumb a declarat ca reprezentantii GNM, ai Agentiei pentru Protectia Mediului si ai Consiliului Judetean, care au constituit comisia de receptie a lucrarilor de inchidere si ecologizare a gropilor, nu au admis nici un rabat de la standardele prevazute de lege (care a impus nivelarea terenului, completarea cu pamant, inierbarea si montarea placutelor avertizoare privind interzicerea depozitarii in acel perimetru). Faptul ca toate cele 57 de primarii s-au achitat de obligatia inchiderii si ecologizarii este, potrivit lui Porumb, „meritul principal al Consiliului Judetean, care a dat banii necesari pentru asta, initiativa unica cel putin la nivelul regiunii de Nord-Vest”. El a mai adaugat ca, din discutiile cu colegii sai din alte judete, a rezultat ca acolo sunt probleme mari cu inchiderea gropilor, fapt ce ar duce, daca problemele se confirma, la declansarea procedurii de infrigement.
Urmeaza amenzile
Chiar daca in Salaj situatia sta, oarecum, pe roze, seful GNM Salaj a apreciat, insa, ca „greul abia de-aici inainte incepe”, referindu-se la faptul ca populatia va trebui sa invete, treptat, ca nu se mai pot debarasa de gunoaie in locatiile stiute. „Invatarea” se va face – a avertizat Porumb – si cu amenzi, cuprinse intre 200 – 2.000 de lei, pentru persoanele surprinse de comisarii de mediu aruncand deseuri. Daca faptasul nu este surprins in… actiune, amenda pentru deseurile depozitate necorespunzator va fi aplicata primariei, cuantumul acesteia sarind, insa, la valori cuprinse intre 3.000 si 15.000 de lei, cu posibilitatea de a plati jumatate din amenda in 48 de ore.
In privinta solutiilor gasite de primarii pentru rezolvarea problemei deseurilor, Ioan Porumb precizeaza ca aproximativ 65% au incheiat, deja, contracte cu firme specializate de salubrizare, restul aflandu-se in procedura de licitatie publica pentru contractarea acestui serviciu.
Curriculum vitae
Seful GNM Salaj este de profesie inginer mecanic, lucrand de la absolvirea facultatii (1983) si pana in 1997 la IAIFO Zalau. Din ’97 si pana in mai anul acesta, a fost administratorul unei firme private romano-germane. Din mai 2009 ocupa, la propunerea PSD, functia de director coordonator adjunct al Comisariatului Judetean Salaj al GNM (adjunct pentru ca, de la inceputul acestui an, comisariatul nu mai are personalitate juridica, fiind subordonat Comisariatului Regional Cluj).