Probe mai grele la admiterea în școlile și Academia de poliție

  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice modul de desfășurare a concursurilor de angajare pe posturi vacante și de admitere în școlile de poliție. Vor fi introduse noi norme pentru proba sportivă, mult mai dificile.

Proiectul de ordin prin care se vor aduce modificări procedurale de organizare și desfășurare a concursurilor de admitere la școlile de poliție sau pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul MAI a fost publicat pentru transparență decizională.

”Actul normativ modifică Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne. Modificările aduse au ca scop reevaluarea unor norme procedurale specifice organizării și desfășurării concursurilor de admitere în instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și celor organizate în vederea ocupării prin concurs a posturilor vacante de execuție”, se arată în informarea MAI.

Se va modifica traseul practic-aplicativ, fiind reevaluați parametrii de la două obstacole. La obstacolul deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, înălțimea stativului pe care se depozitează greutățile a fost modificată de la 1,90 metri la 2,15 metri (măsurată de la sol), respectiv de la 1,60 metri la 1.85 metri (măsurată de la nivelul superior al băncii). La obstacolul detenta pe verticală, înălțimea la care este suspendată mingea a fost modificată de la 2,55 metri la 2,65 metri. Totodată, baremul minim a fost modificat de la 3 minute și 20” la 3 minute și 10”, precum și intervalele de timpi corespunzătoare notelor – de la 3 secunde la 2 secunde.

Prin același act, se reevaluează și procedura de verificare a comportamentului candidaților la concursurile de admitere la instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de ocupare a posturilor vacante de execuție.

În prezent, verificările de specialitate cu privire la persoana candidatului sunt realizate prin intermediul structurilor de specialitate ale Poliției Române, precum și prin intermediul Serviciului Român de Informații.

Admitere: noi reguli la verificarea rezultatelor

Rezultatele comunicate sunt valorificate de compartimentele de resurse umane în nota de cunoaștere. Pentru eficientizarea și simplificarea procedurii de verificare, s-a identificat ca soluție realizarea de către Direcția Generală de Protecție Internă a verificărilor de specialitate și emiterea unui aviz în consecință.

Activitatea de verificare se va finaliza prin întocmirea notei de cunoaștere de către compartimentele de resurse umane, inclusiv prin efectuarea de verificări la structurile de specialitate ale Poliției Române, aspect nemodificat față de procedura în vigoare. Secretarul de concurs va avea  obligația de a informa organizațiile sindicale reprezentative cu privire la organizarea și desfășurarea concursului de ocupare a postului vacant, iar candidatul declarat admis va avea  obligația de a depune documentele care certifică îndeplinirea condiției de aptitudine medicală, la compartimentul cu sarcini de recrutare în maximum 45 de zile de la afișarea/postarea tabelului cu rezultatele finale.

Termenul de 45 de zile se aplică și în situația în care oferta de ocupare a postului s-a făcut candidatului clasat pe următorul loc.

Persoanele interesate pot propune modificările și sugestii referitoare la îmbunătățirea procedurii privind admiterea în unitățile de învățământ ale MAI până în 24 septembrie 2022, la adresele de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro sau pe adresa sindicatului Europol sindicateuropol@gmail.com.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut