In timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Aleea Tineretului din Zalau, politistii din cadrul Biroului de Ordine Publica au identificat sâmbata, 23 martie, un tânar de 22 de ani, din Zalau, care avea un comportament suspect. Cu ocazia controlului corporal au fost gasite asupra lui 16 plicuri cu fragmente vegetale de culoare verde, acestea fiind ridicate în vederea continuarii cercetarilor. Politistii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de efectuare de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive fara a detine autorizatie, iar dosarul va fi înaintat la DIICOT Salaj pentru solutionare.
rn
Si sa vezi surpriza la identificare. Tanarul prins cu droguri este acelasi care, cu numai doua zile in urma, a furat cutia milei din farmacia Remedia din zona Spitalului Judetean, in care se aflau aproximativ 1.000 de lei.
La 21 martie, în jurul orei 19.30, Politia fusese sesizata despre comiterea furtului la farmacie. Verificarile efectuate de politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale au dus luni, 25 martie, la identificarea persoanei banuite de comiterea faptei. Politistii au întocmit dosar penal pentru furt calificat si continua cercetarile pentru administrarea întregului probatoriu în cauza.
rn
Vid legislativ – tinerii prinsi
drogati scapa basma curata
rn
Tribunalul Salaj i-a achitat recent pe trei din cei patru tineri din Simleu prinsi drogati anul trecut, pe 24 februarie, dupa ce au intrat cu masina intr-un gard din Aghires. Este cel mai bun exemplu de cat de mare e pericolul public din partea consumatorilor de droguri. Vancea Ioan Stefan, de 19 ani, cel care a condus 18 ore in continuu dupa ce a consumat etnobotanice si a intrat cu masina in gardul unei case din Aghires, a scapat fara nici o pedeapsa.
Potrivit celor de la DIICOT, au mai fost cazuri in care un numar de aproximativ 15 – 20 de tineri au fost prinsi si cercetati pentru consum de droguri, dar au fost achitati de judecatori.
Procurorii zalauani ne-au explicat exact motivele pentru care s-a ajuns in situatia deloc placuta sa dispuna clasarea acestui dosar. Daca drogul consumat nu se afla pe lista celor interzise, drogatul nu mai e drogat. Plus ca legea nu mai pedepseste consumul, ci doar traficul, care devine astfel mai greu de dovedit. Consumatorul ppoate spune oricand ca drogurile pe care le are asupra lui sunt pentru consumul personal.
"Nu se poate constata savarsirea infractiunii de conducere sub influenta subtantelor psihoactive, daca nu este un act medical (analiza de laborator) care sa ateste existenta in sange sau urina a substantelor psihoactive. Analiza de laborator s-a efectuat la IML Cluj si au fost verificate aproximativ 20 de substante prevazute intr-un ordin al Ministrului Sanatatii. Si pentru noi, ca procurori, este frustrant cand dam astfel de solutii", spun procurorii.
Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj atrage atentia asupra scaderii varstei de debut in consum, in ultimii ani fiind identificati si copii de 11 ani consumatori de droguri.