Proprietarii tin de preturi
Multi agenti economici care functionau in spatii comerciale inchiriate in municipiul Zalau se vad nevoiti sa paraseasca respectivele locatii, din cauza chiriilor mari, coroborate cu scaderea semnificativa a vanzarilor. Cea mai afectata zona pare sa fie tocmai centrul orasului, acolo unde, pana in toamna anului trecut, batalia pentru „castigarea” unui spatiu era foarte mare. Profitand de cererea mare, proprietarii au crescut continuu pretul pe metru patrat, in unele zone acesta depasind chiar 30 de euro.
„Bulevardul are cel mai mare vad. Pana anul trecut, orice afacere ti-ai fi deschis mergea bine, asa ca nu era o problema prea mare sa platesti chiria. De la inceputul lui 2009, insa, lucrurile s-au schimbat: leul s-a depreciat, numarul cumparatorilor a scazut dramatic. Iar cei care nu au rezistat, si-au strans marfa, au inchis magazinele si au plecat”, spune un comerciant zalauan.
Cele mai afectate sunt micile magazine alimentare (ABC-uri) si cele cu imbracaminte. Desi isi pierd chiriasii, proprietarii de spatii comerciale tin in continuare de pret. „Pretul de strigare ajunge la 25 de euro/mp, desi nimeni nu este dispus sa dea atatia bani. Asa ca, proprietarii prefera sa ramana cu spatiile goale. Nu cred ca inteleg cu adevarat contextul economic”, ne spune reprezentantul unui agentii imobiliare din Zalau, precizand ca, un pret real in conditiile actuale se invarte in jurul valorii de 10 euro/metru patrat, in zona centrala.
Astfel, s-a ajuns in situatia in care spatii situate in pozitii-cheie zac in asteptarea comerciantilor cu dare de mana. „Sansele sa se ocupe sunt mici, intrucat aproape nimeni nu se incumeta acum sa-si deschida o afacere noua ori sa se extinda”, este de parere seful unei alte agentii imobiliare.
Nu doar centrul isi pierde, incetul cu incetul, chiriasii. O tendinta similara se observa si in cartierele din municipiu. In cartierul Bradet, spre exemplu, un magazin de electronice si electrocasnice si-a pus lacat pe usa, un magazin de mobila s-a relocat intr-un spatiu mai mare si mai ieftin, in timp ce un altul, de acelasi profil, si-a restrans activitatea pe o suprafata net inferioara. Lor li se adauga o agentie bancara desfiintata recent.
Mai scump, mai ieftin
Pentru un spatiu de 22 metri patrati, situat pe strada Crisan, proprietarul cere acum 200 de euro/luna, fata de 300 de euro, inainte de criza. Chiar si asa, inca nu si-a gasit un chirias. In aceeasi zona, insa, un alt proprietar a decis sa majoreze chiria lunara perceputa pentru un spatiu de 48 metri patrati, de la 600, la 650 de euro. In zona Scala, pentru un spatiu de numai 19 metri patrati, pretul de strigare este de 500 de euro, ceea ce inseamna peste 26 de euro/mp.