În 22 martie, la Moigrad-Porolissum, se inaugurează DecumANA, primul Punct Gastronomic Local din Sălaj, la casa de la numărul 167A.

Chiar dacă un punct gastronomic local funcționează, de acum un an, și la Crișeni, la bistro-ul fermei Silvania Bio, locația din Moigrad-Porolissum este primul și singurul Punct în acest moment deschis în casa unei familii. Aici, turiștii vor putea savura mâncăruri specifice locului, gătite cu ingrediente și după rețete adaptate vremurilor noastre, după bucătăria romană.

Înființarea Punctului Gastronomic Local din vecinătatea Castrului Roman Porolissum vine să completeze seria ofertei Țării Silvaniei din magazinul de suveniruri deschis la Castru și a multiplelor investiții realizate la cel mai cunoscut obiectiv turistic din județ.

Denumirea locației de servire a mesei a fost dată după numele uneia din porțile principale ale Castrului de la Porolissum.

”Decumana reprezintă o nouă experiență culinară din inima Imperiului Roman. Istoria pătrunde adânc prin ruinele Castrului Roman de la Porolissum, lăsând în urma sa, povești, legende, mirodenii, rețete și multe intrigi cu și despre daci și romani. Sanctuar străvechi de civilizație, organizare și locuire, Porolissum  este un reper deosebit în organizarea comunitară din marele Imperiu Roman. Porta Decumana devine un portal între  macellum (piața) și zona de locuit și gătit. Cele mai alese mirodenii, ingrediente, băuturi erau aduse de iscusiții negustori pe limesul roman porolissensis din întreg Imperiul Roman. Arta culinară a fost unul dintre punctele foarte ale romanilor, care au apreciat întotdeauna produsele deosebite, de la uleiul de măsline, vinul scump și pâinea gustoasă la produse exclusiviste din cereale, linte și alese cărnuri într-o combinație apetisantă.

Așa zisa mâncare stradală era răspândită în întreg Imperiul, alături de tavernele renumite unde se găseau cele mai gustoase rețete gătite cu migală de bucătari romani, dar și de sclavi. Primele forme de gastronomie locală au fost preluate întocmai de la romani și transmise din generație în generație până în zilele noastre. Mâncarea este un factor de socializare, unitate și diversitate. Un alt liant în ceea ce privește gastronomia îl reprezintă mierea,  care era principalul îndulcitor, și din care se făceau și prăjituri. Mierea mai era folosită și într-o rețetă locală de omletă pregătită cu lapte, apoi acoperită cu miere și cu piper, nuci, migdale și curmale fierte în miere. Bucătăria romană este foarte vastă, inedită și plină de rețete deosebite. Moștenirea acestei  experienței culinare unice pornește într-o formă adaptată la Punctul Gastronomic Local DecumANA din Moigrad-Porolissum. Vă propunem o incursiune gastronomică în universul bucatelor alese din Țara Silvaniei, într-o nouă formă de prezentare a bucătăriei locale”, spune managerul A.D.I. Țara Silvaniei, Daniel Stejeran.

Ce sunt punctele gastronomice locale și cum le înființăm

Săptămâna trecută, a intrat în vigoare legea Punctelor Gastronomice Locale care vine să facă lumină în privința regulilor care trebuie respectate atunci când vrei să fii gazdă bună pentru turiștii pofticioși și curioși să cunoască specificul gastronomic al locului. Iar Sălajul are bugăt specific în toate colțurile lui, de la Nord la Sud la de la Vest la Est. Piroște, mălai, mămăligă, topală, plăcinte crețe și cu de tăite umpluturile, nu prea găsești prin alte locuri fix așa făcute ca aici, la noi. Și e păcat să nu aibă curaj oamenii, cu legea dată, să facă și bani din nelcoșagul rețetelor moștenite în fiecare casă.

Potrivit legii, Punctul Gastronomic Local este ”o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, directă către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan”.
Produsele alimentare din oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreţti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau
mai  multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoare, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase”, se arată în iniţiativa legislativă.

Punctul Gastronomic Local poate fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate, la Direcţia Sanitată Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor de pe raza judeţului unde acesta îşi desfăşoară activitatea. Înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a Punctului Gastronomic Local de către persoanele fizice se realizează în baza atestatului de producător însoţit de copia carnetului de comercializare, a carnetului de membru vânător vizat pe anul în curs, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autoritzaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase eliberată de autorităţile competente, după caz, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare.

Înfiinţarea unui Punct Gastronomic Local de către persoanele fizice ce sunt producători locali este realizată în baza atestatului de producător sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfăşurării activităţii ca Punct Gastronomic Local reprezintă venituri din activităţi independente.
În vederea valorificării superioare a producţiei primare şi accelerării procesului de dezvoltare rurală, inclusiv a serviciilor din spaţiul rural, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sprijină dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale, prin acţiuni specifice de informare, promovare și difuzare în mediul online: site-uri media, aplicaţii mobile şi orice alte mijloace de informare în masă.