„Promotia crizei” are peste 800 de absolventi someri
Universitatile produc someri cu studii superioare deoarece piata este saturata de cererea de munca a proaspetilor absolventi. Iar numarul de posturi disponibile pe piata s-a redus semnificativ. Patronii nu mai fac angajari din contra, multi au facut reduceri de personal. Saptamanal se ofera peste 100 de locuri de munca vacante la nivelul judetului nostru si doar cateva sunt pentru persoanele care au terminat o facultate, in timp ce numarul acestora este de ordinul sutelor. Angajatorii prefera sa incadreze persoane cu studii medii pentru a acorda salarii mai mici.
Daca anul trecut in perioada 15 iunie-31 august la AJOFM Salaj au fost luati in evidenta ca someri in cautare de loc de munca 682 de absolventi, anul acesta sunt 810. A crescut atat numarul celor cu studii superioare cat si al celor cu studii medii. Din promotia 2008 sunt 293 cu studii superioare, 273 cu studii medii, diferenta fiind reprezentata de cei care au terminat o scoala de arte si meserii. In acest an, potrivit informatiilor primite de la Florica Breban, purtatorul de cuvant al agentiei, sunt 338 de tineri cu studii superioare care isi cauta un loc de munca si au solicitat indemnizatia de somaj pana cand isi vor gasi un job si 374 cu studii medii. Restul de 98 de absolventi au incheiat cursurile unei scoli profesionale.
In ceea ce priveste profesia celor cu studii superioare, in „promotia crizei” sunt 77 economisti, 85 de ingineri, 21 specialisti in turism si 19 profesori. Anul trecut erau 82 de economisti, 33 de ingineri si 25 de profesori.
Indemnizatia de somaj pentru absolventi este de 50 la suta din salariul minim pe economie, adica 300 de lei si se acorda pe o perioada de noua luni in loc de sase, ca masura de criza. Beneficiari sunt tinerii absolventi in varsta de minimum 16 ani care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca.