Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit ieri de urgenta la Prefectura; s-a adoptat un plan de masuri si s-a inceput o campanie de informare a populatiei

rn

Primul caz de pesta porcina africana din Salaj, confirmat luni la un porc dintr-o gospodarie din Bobota, a pus pe jar oamenii din comuna si pune tot judetul in alerta.
Primarul comunei Bobota, Mugurel Moravit, spune ca Prefectura a trimis ieri dimineata, miercuri 30 ianuarie, echipe de la DSVSA Salaj pentru a informa cetatenii, alaturi de reprezentantii Primariei Bobota, cu privire la noile restrictii – interzicerea comercializarii porcilor si a carnii de porc si interzicerea transportul dintr-o localitate in alta pe raza comunei Bobota si in afara ei.
Orice semn de imbolnavire la porci trebuie anuntat de indata medicului veterinar din circumscriptie, asa cum aprocedat de altfel si crescatorul din Bobota in gospodaria caruia a fost identificat animalul contaminat. Acesta avea 20 de porci. Toti au fost sacrificati si incinerati marti, urmand ca proprietarul sa fie despagubit.
Primarul din Bobota spune ca oamenii au inceput sa sune la Primarie si sa intrebe ce au de facut. Desi primarul le explica fenomenul si ca totul este monitorizat, foarte multi cetateni nu se lasa usor convinsi si spun ca nu mai asteapta si isi vor sacrifica animalele. Cel mai probabil, se tem ca vor avea parte de o situatie cum au vazut la televizor, cand echipe de veterinari au intervenit in alte localitati din tara si au sacrificat efectivele de porci.
Prefectul Salajului, Florin Florian, a adus la cunostinta zecilor de primari prezenti ieri la Adunarea Generala a ACOR Salaj (Asociatia Comunelor din Romania) cazul din Bobota si masurile luate, subliniind ca în cazul acestei boli, dar si pentru alte situatii de urgenta, comunicarea este foarte importanta în prevenirea unor efecte negative, precum raspândirea bolii sau amplificarea unor situatii critice.

rn

In mai multe localitati din apropiere
de Bobota se va face in zilele
urmatoare recensamantul porcilor

rn

Un plan de masuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) a fost adoptat în cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, întrunit ieri, miercuri 30 ianuarie, sub coordonarea subprefectului Vegh Alexandru.
Planul stabileste ca începând cu data 30 ianuarie s-a impus o zona de protectie în jurul focarului din Bobota, cu o raza de trei kilometri, incluzând localitatile Bobota si Dersida si o zona de supraveghere, cu o raza de 10 kilometri, incluzând localitatile: Chiesd, Sighetu Silvaniei, Sarmasag, Lompird, Moiad, Maeriste, Giurtelecu Simleului, Maladia, Doh, Carastelec, Dumuslau si Zalnoc, alaturi de localitatile Secheresa, Supuru de Sus, Giorocuta, Supuru de Jos (partial) si Corund, din judetul Satu Mare.
În zona de supraveghere se va realiza în perioda imediat urmatoare un recensamânt al exploatatiilor cu porcine.

rn

Masuri restrictive
dure in tot judetul

rn

Planul doptat ieri la Prefectura prevede o serie de masuri restrictive dure in Salaj.
Deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinara locala si niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale;
Orice îmbolnavire sau mortalitate trebuie anuntata la DSVSA Salaj, iar animalele sau cadavrele trebuie izolate pâna la investigarea, interventia, recoltarea de probe si dispunerea masurilor de catre autoritatea veterinara;
La intrarile si iesirile din gospodariile populatiei care detin porci se vor instala dezinfectoare individuale si se vor intreprinde campanii de informare a crescatorilor de suine.
De asemenea, se mentin masurile generale pentru a preveni aparitia de focare de pesta porcina africana (PPA) pe raza judetul Salaj, adoptate prin Hotarârea CJSU din 31 mai 2018, care privesc fondurile de vanatoare.
Anul acesta, adica in ianuarie, au fost identificate opt noi cazuri de pesta porcina africana la mistreti, care se adauga celor patru cazuri de anul trecut.