Un prim caz de infectare cu virusul AH1N1 a fost confirmat, joi, in judetul Salaj, la un tanar in varsta de 19 ani, din Zalau, elev la o scoala postliceala din Cluj-Napoca.
Tanarul a fost izolat la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj inca din 8 noiembrie, cand a fost internat cu suspiciune de gripa. „Institutul Cantacuzino a confirmat primul caz de gripa AH1N1 din Salaj, la un tanar de 19 ani din Zalau, elev la o scoala postliceala din Cluj Napoca. Acesta a fost izolat la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Salaj din 8 noiembrie, cu simptomatologie caracteristica. Suspiciunea de gripa a fost emisa in 12 noiembrie, cand au fost recoltate probe ce au fost trimise la Institutul Cantacuzino, care a confirmat acum cazul”, se arata intr-un comunicat de presa al DSP Salaj. Potrivit sursei citate, tanarul a ramas internat in spital in perioada 8-14 noiembrie, „timp in care a urmat tratament cu simptomatice si antibiotice, in acest moment fiind declarat clinic sanatos”. Exista trei contacti, in familie, care sunt monitorizati clinic la domiciliu, pentru a se observa daca necesita recoltarea de probe si trimiterea lor spre analiza la Bucuresti.
Directia de Sanatate Publica Salaj a primit de la Ministerul Sanatatii 500 de cutii cu Tamiflu, din care o suta de cutii au fost distribuite Sectiei Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, urmand ca, in functie de necesitati, distribuitia sa continue.
Pana saptamana viitoare, DSP Salaj va mai primi 50 de cutii cu Zanamivir, un alt medicament antiviral. „Daca va fi nevoie, la nivelul Sectiei Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean exista amenajat un salon tampon pentru examenul clinic al persoanelor suspecte de gripa AH1N1. Cazurile usoare se vor izola la domiciliu, iar cele severe, in saloanele destinate special acestei afectiuni”, se mai arata in comunicatul amintit.