85 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap au primit in aceste zile preaviz de concediere de la Primăria Zalău.
Un asistent personal din Zalău, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a sesizat in legătură cu faptul că Primăria Zalău il trimite in şomaj. „Incepand din această săptămană asistenţii personali pentru persoane cu handicap gradul I au fost chemaţi de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară pentru a ridica avizele de incetare a activităţii in baza art. 65 din Codul Muncii. Este posibil să fie legal aşa ceva?” ne intreabă deznădăjduit asistentul personal.
Articolul 65 din Codul Muncii presupune „concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, reprezintă incetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia”, conform Codului Muncii.
Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvant al Primăriei, ne-a declarat că este vorba de 85 de persoane angajate ca asistenţi ai persoanelor cu handicap care pot fi afectate de eventualele măsuri de incetare a contractelor de muncă. Persoanele cu handicap ar putea primi, in schimb indemnizaţia aferentă salariului minim pe economie, cu care, eventual, şi-ar putea plăti asistentul „la negru”, avand in vedere că este vorba despre persoane care au nevoie de sprijin pentru nevoile de bază: hrană, igienă personală etc..
Concedierea fără acordul persoanei cu handicap este ilegală
Prefectul Alexandru Vegh, reprezentantul Guvernului in teritoriu, admite că primăriile nu au primit bani suficienţi pentru plata salariilor asistenţilor personali, dar ii indeamnă pe primari să aştepte rectificări de buget. „Eu am discutat pe această temă cu primarul şi imi spunea că nu le ajunge fondul de salarii, dar la nici o primărie nu ajung banii pentru plata salariilor asistenţilor personali. Am sugerat să-i menţină pe toţi, şi la jumătatea anului să ia o decizie dacă va fi cazul. Eu nu am dispus nicidecum ca de acum să trimită in şomaj oamenii. Legea permite persoanelor cu handicap să opteze fie pentru plata unei indemnizaţii, fie pentru un asistent personal cu contract de muncă la primărie. Sumele acordate sunt identice, in jurul unui salariu minim pe economie. Avantajul pentru plata indemnizaţiei este că nu se poate contabiliza la cheltuieli salariale. Din punctul meu de vedere, nu este normal şi legal ca primăria să inchidă unilateral contractul de muncă, fără ca persoana cu handicap să fi făcut o cerere in acest sens”, a explicat pentru Graiul Sălajului prefectul Vegh. El a adăugat că au mai pus şi alţi primari problema trimiterii in şomaj a asistenţilor personali, dar le-a sugerat să mai aştepte, pentru că este convins că Guvernul va găsi fondurile necesare pentru a acoperi plata salariilor asistenţilor personali.
Primarul se răzgandeşte…
In cele din urmă, edilul Zalăului s-a hotărat să mai dea un răgaz Guvernului, in beneficiul persoanelor cu handicap şi al celor 85 de salariaţi care sunt pe cale să-şi piardă serviciul.”In urma discuţiilor avute cu domnul prefect, care a spus că se va solicita modificarea plafonului de salarii, am dispus suspendarea acţiunii de incetare a contractelor de muncă pentru asistenţii personali. Sperăm că vor fi asigurate fondurile necesare, in caz contrar, sumele alocate asigură plata salariilor pană in luna aprilie”, ne-a declarat primarul Municipiului Zalău, Radu Căpilnaşiu.
Primăria Zalău vrea să concedieze asistenţii persoanelor cu handicap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...