noiembrie 29, 2022

Primarul Zalaului Ionel Ciunt – raport la trei ani de mandat

Primarul Ionel Ciunt a implinit la data de 23 iunie trei ani de mandat in fruntea Primariei Zalau. In 2016 cand a intrat in cursa electorala, Ionel Ciunt a venit in fata zalauanilor cu un program bine pus la punct, prin care si-a propus sa schimbe total municipiul Zalau. Am facut o analiza a promisiunilor electorale si am verificat punct cu punct proiectele din brosura de campanie din 2016. La trei ani de cand Ionel Ciunt a devenit primar, constatam ca mare parte din promisiuni sunt indeplinite, ceea cel transforma in omul faptelor si nu al vorbelor.

rn

"Am candidat la functia de primar al Municipiului Zalau cu dorinta de a face municipiul Zalau un oras atractiv, un oras prietenos cu mediul de afaceri, cu tinerii, cu cei mai invarsta, un oras care sa aduca, un oras care sa fie frecventat de turisti, iar pentru cei care sunt plecati din Zalau, sa fie determinati sa se intoarca acasa. Pentru acest lucru am venit in urma cu trei ani in fata cetatenilor cu un program extrem de bine stabilit, in care existau cateva urgente si apoi era vorba de proiecte mai elaborioase care necesitau o perioada de timp mai indelungata pentru care era nevoie si de gasirea resursei financiare pentru realizarea acestor tipuri de proiecte. Am stiut de la inceput ca bugetul municipiului este insuficient pentru ceea ce am propus sa fac, si de aceea in programul meu electoral am specificat foarte clar ca surse de finantare pentru perioada 2014-2020 o sa fie din fonduri europene in foarte mare masura. Am depus proiecte si prin PNDL – bani guvernamentali. Mai putin am reusit sa investim din bugetul local, care sunt insuficienti, dar i-am gestionat cat se poate de eficient si am reusit o investitie importanta – reabilitarea integral a Bulevardului Mihai Viteazul. Daca as lua fiecare proiect pe care le-a propus acum trei ani cetatenilor si as face un bilant al celor trei ani de cand sunt pe functia de primar ma declar multumit. Dar intotdeauna se poate mai bine, sunt lucruri care sunt inca de facut, dar totusi trei ani nu este o perioada foarte lunga. Ma declar multumit pentru ca am deblocat o serie de proiecte importante pentru municipiu, proiecte majore si ma refer la centura ocolitoare a municipiului, la reabilitarea Cinematografului Scala si apoi la reabilitarea Bulevardului Mihai Viteazul."

rn

Educatie si Cultura

rn

– Reabilitarea, modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant din Zalau (licee, scoli si gradinite)
– Dezvoltarea invatamantului dual (tehnic si profesional)
– Monumente istorice alfate in administrarea Primariei Zalau

rn

Sanatate si social

rn

– modernizarea cabinetelor scolare (Primaria Zalau finanteaza radiofrafiile dentare la un numar de 400 de elevi, cu posibilitate de suplimentare fonduri)
– transport gratuit pentru pensionari, elevi sis tudenti
– amenajarea spatilor de joaca pentru copii si dotarea lor cu mobilier modern
– parteneriat cu asociatiile de locatari pentru modernizaea lifturilor
– construire blocuri ANL
– infiintare centru de rezidenta temporara pentru victimele violentei domestice
– extinderea cimitirului in zona limitrofa celui existent

rn

Urbanism 

rn

– implementarea sistemului de plata a parcarii prin SMS
– diminuarea poluarii din municipiu – cu 20 milioane euro pentru achizitionarea celor 20 autobuze electrice, sistem e-ticheting, 6 statii de incarcare electrice
– sistem de internet wireless in autobuze transport public
– achizitionarea a 4 statii de incarcare electrice pentru cetateni care vor fi montate in doua zone din oras
– reabilitarea retelei de iluminat public cu corpuri de iluminat pe led si introducerea cablurilor in subteran
– creearea a peste 6.000 de noi locuri de parcare
– parcare moderna in fata Spitalului Judetean de Urgenta Zalau (in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj)
– reamenajarea zonei centrale, reabilitarea platoului de marmura si transformarea strazii Unirii in strada pietonala (proiect realizat prin fonduri europene)

rn

Sport, timp liber, turism

rn

– construirea unui stadion nou cu baza sportiva si reabilitarea terenului de zgura din incinta stadionului municipal (transformare in teren sportiv multifunctional) prin CNI
– proiect multianual pentru reabilitarea in intregime a Stadionului Municipal Zalau
– piste de biciclete pe toate principalele artere de circulatie (prin fonduri europene si PNDL)
– reabilitare si modernizare Cinematograf Scala prin CNI
– amenajare zona de picnic in Poienile Aghires, realizat din bugetul local

rn

"In trei ani am depus foarte multe proiecte pe fonduri europene, iar suma atrasa claseaza Municipiul Zalau pe primul loc in regiunea N-V. In acesti trei ani am reusit sa reabilitam cu fonduri europene 30 de blocuri, care inseamna 1062 de familii care vor avea factura mai mica la gaz, dar si un comfort termic crescut. Acest tip de investitii va schimba fata orasului si va infrumuseta fatada blocurilor.", ne-a declarat priamrul Ionel Ciunt.

rn

Parc industrial prin fonduri europene

rn

"Legat de realizarea unui parc industrial la Zalau, vreau sa precizez ca la inceputul mandatului am avut o discutie cu mediul de afaceri din oras. Nu am renuntat la aceasta idee si fara ‘indoiala pe exercitiul financiar european urmator avem asigurarea ca se vor finanta si astfel de investitii.", spune edilul Ciunt.

rn

Sprijinirea mediului de afaceri privat din Zalau

rn

"Investitiile de care am vorbit pana acum, dar si cele care nu au depins 100% de Primaria Zalau, dar am avut o implicare in fiecare din ele si ma refer la construirea noului magazin Dedeman, a noului mol si a magazinului Kaufland din Bradet. Toate acestea, plus centura ocolitoare a Zalaului si interventiile noastre cu firma Citadin, o sa faca din Municipiul Zalau un oras atractiv si pentru mediul de afaceri, dar un oras pe care sa si-l doreasca si tinerii. E important sa mentionez ca toate aceste investitii s-au facut fara a creste taxele si impozitele lcoale. De trei ani de cand conduc Primaria Zalau nu au crescut taxele si impozitele locale. Am acordat si facilitati fiscale tuturor societatilor comerciale din Zalau, prin reducerea cu 0,1% din impozitul pe cladirile nerezidentiale.", ne-a declarat primarul Ionel Ciunt.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *