Primarul din Marca, Dan Ioan Şumălan, arestat pentru corupţie

Aflat de sâmbătă în arest, Şumălan, care este şi lider al aripii de tineret a PSD, era la primul mandat de primar. Acuzaţiile sunt de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu


 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj l-au reţinut vineri (4 decembrie) pe primarul din comuna Marca, Dan Ioan Şumălan, pe care l-au prezentat sâmbătă (5 decembrie) Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis cererea procurorilor de arestare preventivă. 

Prin urmare, Şumălan Dan Ioan, primar al comunei Marca şi vicepreşedinte al aripii de tineret a PSD (Tineretului Social Democrat Sălaj), este de sâmbătă în arest pentru 30 de zile, acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie.
În acest caz, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Sălaj şi Timiş au făcut în 24 noiembrie patru percheziţii care au vizat sedii de ionstituţii şi domicilii ale persoanelor fizice.

Contracte încheiate în numele primăriei în schimbul unor servicii în interes personal
Din rechizitoriul Parchetului reiese că, în calitate de primar al comunei Marca, inculpatul Şumălan Dan Ioan a primit foloase pentru sine şi pentru membrii familiei sale în valoare de 23.000 lei de la o societate comercială cu care Primăria Marca a încheiat în perioada 2012 – 2014 un număr de patru contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 134.515 lei. stop_coloana
Foloasele constau în faptul că societatea comercială a efectuat în cursul lunii iunie 2013 un foraj pentru un puţ situat în curtea tatălui inculpatului, puţ la care sunt racordate pentru alimentarea cu apă locuinţa inculpatului, locuinţa tatălui acestuia şi Casa parohială Marca. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 20.000 lei, însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei, sumă achitată în întregime de către Parohia Marca.
Apoi, în iulie 2014, societatea comercială a mai efectuat un foraj pentru un puţ situat pe un teren pe care Dan Şumălan are înfiinţată o plantaţie de cătină. Valoarea acestui foraj este în cuantum de 23.000 lei, însă pentru această lucrare societatea comercială a încasat doar 10.000 lei de la inculpat.
Societatea comercială a efectuat aceste lucrări la preţuri mult mai mici decât preţurile practicate în mod uzual, datorită faptului că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, inculpatul a încredinţat în mod direct cele patru contracte de lucrări acestei societăţi comerciale.
În desfăşurarea activităţilor de urmărire penală, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciile Judeţene Sălaj şi Timiş, din partea Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj şi a Serviciului Român de Informaţii.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *