noiembrie 29, 2022

Primarul din Balan a scapat de arest si este cercetat sub control judiciar

Primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, acuzat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj de fapte de coruptie, a scapat de arestul la domiciliu si a fost pus sub control judiciar de catre magistratii Tribunalului Salaj pe data de 30 decembrie. Maghiar Isaia facuse contestatie la decizia Judecatoriei Jibou din 23 decembrie, care a stabilit ca acesta sa ramana in arest la domiciliu pentru inca 30 de zile.

Reamintim ca magistratii Tribunalului Salaj au decis pe 27 noiembrie ca primarul comunei Balan, Maghiar Isaia, sa fie arestat timp de 30 de zile la domiciliu. Arestul lui Maghiar Isaia expira la data de 27 decembrie, în a treia zi de Craciun, insa magistratii Judecatoriei Jibou i-au prelungit la 23 decembrie arestul preventiv. Acum, dupa decizia Tribunalului Salaj din 30 decembrie, primarul din Balan are doar interdictia de a nu parasi limitele teritoriale ale judetului Salaj fara incuviintarea instantei. 

De la afacerile cu seful de post din Surduc i se trage lui Maghiar Isaia

Maghiar Isaia este cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infractiunilor de coruptie (trei infractiuni) si conflict de interese, pentru ca în calitate de primar al Comunei Balan a dispus plata suplimentara catre SC Sim Trans SRL Surduc – societate administrata de sotia sefului de post din Surduc – a sumei de 51.200 lei, provenita din majorarea pretului initial al contractului încheiat în anul 2013 pentru lucrari de deszapezire, prin actul aditional încheiat la data de 12 martie 2014, prin aceasta fiind obtinut un folos necuvenit pentru SC Sim Trans SRL Surduc.
În dosar este cercetat si seful de post din comuna Surduc, Cont Calin, care este cercetat în stare de libertate sub aspectul comiterii infractiunii de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, constând în aceea ca, în calitate de agent de politie în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, a administrat în fapt SC Sim Trans SRL Surduc, pe perioada 2009 – 2015, societate al carei administrator statutar era sotia sa, Cont Simona Ana. stop_coloana
O alta acuzatie a procurorilor este aceea ca, în calitate de primar al Comunei Balan, Maghiar Isaia a dispus ca unitatea administrativ teritoriala sa nu-si exercite dreptul de a calcula si de a deduce penalitatile de întârziere din pretul contractului încheiat cu SC Prodigal Construct SRL Certeze, pentru neexecutarea lucrarilor în termen, cu consecinta prejudicierii bugetului Comunei Balan cu suma de 140.194 lei, prin aceasta fiind obtinut un folos necuvenit pentru SC Prodigal Construct SRL Certeze.

Si de la contractul cu firma consilierului primariei

O alta fapta pentru care este cercetat Maghiar Isaia este aceea ca, în calitate de primar al Comunei Balan, a dispus plata suplimentara catre Întreprinderea Individuala Pop G.M. Daniel – adminstrata de consilierul primarului – a sumei de 1.000 lei, provenita din majorarea pretului initial al contractului de la 10.000 lei, la 11.000 lei, majorarea fiind efectuata în baza actului aditional nr. 2415/14.03.2013, pe care în aceeasi calitate l-a semnat, prin aceasta fiind obtinut un folos necuvenit pentru Întreprinderea Individuala Pop G.M. Daniel.Maghiar Isaia mai este acuzat ca a dispus plata sumei de 4.900 lei de catre Comuna Balan – reprezentând contravaloarea facturii nr. 14 din 15.05.2013 – pentru lucrari efectuate de I.I. Pop G. M. Daniel, reprezentata de Pop Daniel – consilierul personal al primarului, persoana cu care Comuna Balan era în raporturi de munca din data de 15 februarie 2013.
Pop Daniel este judecat, ca si Cont Calin, în stare de libertate, sub aspectul comiterii infractiunilor de complicitate la abuz în serviciu asimilat infractiunilor de coruptie.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *