septembrie 24, 2022

Primarul din Baia Mare vrea Zalaul in Alianta Transilvaniei de Nord, o copie chinezeasca dupa Alianta Vestului

Ca o replica – mai bine zis ca o copie chinezeasca – la Alianta Vestului, primarul din Baia Mare anunta Alianta Transilvania Nord, din care ar urma sa faca parte Baia Mare, Satu Mare, Zalau, Carei, Sighetu Marmatiei, Seini.

rn

"Noi, municipiul Baia Mare, am initiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalau, Carei, Sighetu Marmatiei, Seini. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare – Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Zalau, care sa se intersecteze în Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevazute în Masterplanul pentru Transport", a declarat primarul Catalin Chereches, potrivit proiect100.ro.
Primarul din Baia Mare vrea sa aduca si Consiliile Judetene în aceste structuri asociative,
"În România functioneaza foarte multe asociatii intercomunitare pe apa, deseuri etc, dar ele sunt la nivelul judetelor. Vrem sa le transformam la nivelul unor regiuni. Automat si populatia din Baia Mare merge la o fabrica din Satu Mare si are nevoie de drum. Suntem punct nodal între România, Ungaria si Ucraina. Si cunoasteti interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorita", a mai spus primarul municipiului Baia Mare.
Pe de alta parte, edilul este convins ca alianta îi va ajuta pe primari sa îsi dezvolte regiunile, asta pentru ca sunt direct interesati de banii care ar veni de la Bruxelles.
"România nu a folosit toate variantele si pârghiile. Ministerul Dezvoltarii nu poate sa acopere toate nevoile administratiei. Din aceasta perspectiva, cei care administreaza primariile, sunt cei mai motivati sa îsi gaseasca resurse la nivelul comunitatii europene. Si ele sunt de mai multe tipuri, printre care si acele programe strategice finantate direct de la Bruxelles, iar pentru asta ai nevoie de o asociere", spune primarul initiator al Aliantei Transilvaniei de Nord.

rn

Zalaul are de ales sa se apropie
de zona celor instariti sau
sa mearga cu saracii din nord

rn

Anun?ul facut de primarul Catalin Chereches a venit in acelasi timp in care alte orase din tara s-au aratat interesate sa fie parte din Alianta Vestului, constituita de primarii din cele mai importante orase din vestul tarii – Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara si Arad.
Primarii din Alba Iulia si Sibiu au precizat ca initiativa celor patru edili este una demna de luat în considerare, mai ales daca va dovedi ca poate atrage fonduri europene. Pana si ptrimarul din Iasi s-a aratat interesat de un proiect transcarpatic cu Alianta Vestului.
Zalaul va fi implicit beneficiar al proiectelor de dezvoltare din Alianta Vestului, avand in vedere apropierea de Cluj. Poate ca cel mai bine ar fi sa vina cu proiecte complementare de apropiere fata de Alianta Vestului, decat sa se delimiteze categoric de aceasta printr-o asociere la Alianta Transilvaniei de Nord.

rn

Alianata Vestului – bogatii Transilvaniei

rn

Cele patru judete ale Aliantei Vestului au avut în ultimii ani cresteri substantiale ale veniturilor si nivelului de trai.
Datele arata ca în judetul Timis produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 12.000 de euro. Rata somajului a fost în 2017 una dintre cele mai mici din tara, de doar 1,1 la suta, iar judetul a avut un produs intren brut de 9,5 miliarde de euro.
Clujul a avut anul trecut un PIB pe cap locuitor de peste 13.000 de euro. Si aici somajul a fost scazut, de doar 2,1 la suta.
Si judetul Arad este în plina dezvoltare. Cu o populatie de aproape 420.000 de locuitori si cu o rata a somajului de doar 2 la suta, anul trecut produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de peste 9.600 de euro.
“n judetul Bihor, cifrele sunt la fel de bune ca in celelalte trei ale Aliantei. Rata somajului a fost anul trecut de numai 2,4 la suta, iar PIB-ul pe locuitor de peste 8.100 de euro, la o populatie estimata în acest an la 570.000 de locuitori.
Adunate, cele patru judete din Alianta Vestului au un produs intern brut de peste 26 miliarde euro.

rn

Alianta Transilvaniei de Nord – saracii regiunii

rn

Judetul Salaj are un PIB pe cap de locuitor de 7.670 de euro. Satu Mare are un PIB de numai 7.000 de euro pe cap de locuitor, iar judetul Maramures are un PIB de 7.300 de euro pe cap de locuitor.
De mentionat ca cele trei judete pe care primarul Chereches le vede in Alianta Transilvania Nord sunt conduse de PSD-isti si, imoreuna, au un produs intern brut de putin peste 8 miliarde euro. Nici a treia parte din PIB-ul judetelor Aliantei Vestului.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.