noiembrie 27, 2022

Primarul comunei Cristolț, Ioan Cheșeli, este trimis in judecată pentru contracte atribuite “cu interes”

Ioan Cheșeli, primarul comunei Cristolț, a fost trimis în judecată în dosarul nr.71/P/ 2013, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 301 din Codul Penal, cu aplicarea articolului 35 din același act legislativ. Concret, este acuzat că a acordat contracte de lucrări “cu dedicație”, dar nu fără “interese materiale”.

Procurorii au reținut în rechizitorul lor că Ioan Cheșeli, “în calitatea de primar al comunei Cristolț, a îndeplinit acte, respectiv trei contracte de lucrări și trei ordonanțare de plată în anii 2009, 2011, 2013, prin care s-a obținut un folos patrimonial direct de către Sima Leontin, care este și martor în dosar”. Procurorii spun că primarul Cheșeli a beneficiat anterior de foloase din partea lui Sima Leontin. De pildă, în anul 2009 s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare între Cheșeli Ioan și Sima Leontin având ca obiect un autoturism Dacia 1.300. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei din Jibou.
Articolul 301 din Codul Penal prevede că “fapta funcționarului public care în executarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut direct sau indirect un folos patrimonial pentru sine, pentru soț, pentru un afin până la gradul II sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani, ori din partea căreia a beneficiat sau beneficiază de foloase de orice natură se pedepsește cu închisoare de la unul la cinci ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Articolul 35 spune că “Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp acțiuni sau inacțiuni care prezintă fiecare în parte conținutul aceleiași infracțiuni”.
Ioan Cheșeli este la a patra legislatură de prim edil al comunei Cristolț. A terminat Facultatea de Agronomie din Cluj Napoca și înainte de revoluție a lucrat ca inginer agronom la CAP Cristolț. Fiind un bun gospodar (vezi “Transfăgărășanul” dintre Cristolț și Văleni), consătenii săi i-au acordat încrederea.

15 primari sălăjeni au probleme cu legea
Ioan Cheșeli este al 15-lea primar, din cei 61 pe care îi are Sălajul, care este trimis în judecată. Ceea ce înseamnă că 25 la sută dintre primarii județului au fost aduși în fața instanței. stop_coloana
Din informațiile primite de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj și de la Agenția Națională de Integritate rezultă că 15 primari sălăjeni au fost condamnați, trimiși în judecată sau cercetați penal.
Ioan Boer, fost primar al comunei Ip, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ionel Chira, fost primar al comunei Surduc, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Fostul primar al comunei Bocșa, Ioan Barou, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals. Bereschi Călin, primarul comunei Mirșid, a fost condamnat definitiv la amendă penală pentru abuz în serviciu. Fostul primar al comunei Cizer, Nicolae Criste, și actualul primar, Liviu Fărcaș, sunt trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Fostul primar al comunei Crișeni, Maior Andrei, a fost judecat și condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Fostul primar al orașului Jibou, Eugen Bălănean, este condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Andrei Varga, primarul orșului Cehu Silvaniei, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals. Cozma Petru, fostul primar al comunei Letca, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Primarul comunei Chieșd, Ioan Catană, este trimis în judecată pentru conflict de interese și abuz în serviciu. Septimiu Turcaș, primarul orașului Simleu Silvaniei, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, și fals. Fostul primar al comunei Dragu, Claudiu Lazăr, este trimis în judecată pentru conflict de interese. Singurul care a executat o pedeapsă cu închisoare este fostul primar din Meseșeni de jos, Sandu Bercean, condamnat pentru abuz în serviciu și conflict de interese. A primit o pedeapsă de șase luni, executată parțial.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *