februarie 4, 2023

Primarul care refuză arborarea drapelului iși pierde mandatul

Deputatul PSD Mircea Dușa, ministru al Apărării, a inițiat un proiect de lege potrivit căruia mandatul unui primar va înceta de drept, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului național sau purtarea eșarfei tricolore la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor.
Ministrul Apărării a apreciat, în expunerea de motive a proiectului de modificare a legii statutului aleșilor locali, că, în prezent, nearborarea drapelului național și refuzul primarului de a purta eșarfe tricolore sau purtarea unei eșarfe de alt model se sancționează cu amendă între 2.500 și 5.000 lei, dar măsura nu este suficientă. Astfel, proiectul introduce sancțiunea încetării mandatului, dacă primarul refuză arborarea drapelului național, purtarea eșarfei tricolore la solemnități, recepții, ceremonii publice și la celebrarea căsătoriilor.
“Existența unor situații în care unele autorități și instituții publice nu au respectat prevederile legale menționate, asumându-și achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigența care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleșilor locali care nu respectă prevederile legale”, susține Dușa.
Propunerea legislativă a fost depusă la 19 octombrie și se află în consultare publică la Camera Deputaților.
Un alt proiect de lege, depus la începutul lui octombrie de un grup de 36 de parlamentari PSD și UNPR, prevede reintroducerea în Codul Penal a pedepselor cu închisoarea de la 1 an la 3 ani pentru infracțiunea de dispreț pentru însemnele naționale, inițiatorii considerând că dezincriminarea acestor fapte poate duce și la omiterea arborării drapelului României.
Potrivit proiectului, fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României se va pedepsi cu închisoarea de la 1 an la 3 ani. Fapta săvârșită în public prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
În Sălaj a fost semnalat un singur caz stop_coloana ca cel la care face referire proiectul lui MIrcea Dușa, în comuna Sărmășag, în vara anului trecut. Pe faţada exterioară a primăriei conduse de Dombi Attila János (UDMR) lipsea cu desăvârşire stema României, fiind prezentă în schimb stema comunei pe care acesta o gestionează. Pe faţada instituţiei se puteae citi inscripţia “Primăria Comunei – Községháza – Sarmaság”. Aşadar, în româneşte citeam doar “Primăria Comunei”, al cărei nume era trecut numai în limba maghiară. Inscripţia “Községháza” este reprezentativă pentru administraţiile maghiare. Lipseau şi cele două steaguri tricolore obligatorii la intrarea în instituţie. Era arborat doar unul. În schimb, primarul UDMR-ist avea în birou un drapel în culorile roşu-alb-verde.
Situația evidențiată atunci de ziarul nostru a fost remediată la scurt timp, după intervenția prefectului Ionel Ciunt, care a promis atunci că va veghea să nu mai existe cazuri similare.
La începutul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefectului de Covasna să verifice respectarea legii și să dispună sancțiuni, după ce veterani de război au susținut că nu au fost lăsați de către reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul național pe clădirea instituției. Veteranii de război au manifestat în fața primăriei cu prilejul împlinirii a 71 de ani de când orașul a fost eliberat de sub ocupație străină în timpul celui de-al doilea război mondial.
Potrivit legii statutului aleșilor locali în vigoare, primarii își pierd mandatul în caz de demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, condamnarea, prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, punerea sub interdicție judecătorească, pierderea drepturilor electorale, pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales sau prin deces.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut