Primariile vor primi bani pentru intretinerea drumurilor

Desi responsabilitatea intretineriii si repararii drumurilor judetene apartine Consiliului Judetean, ele fiind in administrarea acestei institutii, se pare ca aceasta activitate va ajunge la mina primariilor. Zilele trecute, CJ a lansat o propunere de parteneriat cu consiliile locale in vederea efectuarii lucrarilor de taieri de acostamente, desfundari de santuri, cosirea vegetatiei pe drumurile judetene – zona extravilan. Potrivit purtatorului de cuvint al CJ, Laura Opris, dupa ce “CJ receptioneaza lucrarile executate vireaza consiliului local 200 lei/km (pe un sens)”, respectiv, doua milioane lei vechi.
Parteneriate intre CJ si primariile din judet, avind drept scop intretinerea drumurilor judetene, s-au mai derulat, motiv pentru care initiativa din acest an este apreciata de edili. Dar, sunt voci care sustin ca fondul prevazut pentru intretinerea unui kilometru de drum judetean este foarte mic. Bunaoara, primarul de la Buciumi, Ioan Holhos, a fost de parere ca va accepta aceasta mina intinsa administratiilor locale, “mai ales ca si pina acum ne-am ocupat de aceasta activitate, dar fara bani. Pe cei 19 km de artere judetene de pe raza comunei Buciumi ar putea interveni beneficiarii ajutoarelor sociale acordate prin Legea 416/2001 si vor fi folosite utilajele din dotarea primariei (caterpilar, remorca). Si pe teritoriul comunei Garbou, unde sunt 23 kilometri de drumuri judetene, ar putea fi antrenati beneficiarii ajutorului social, dar si angajati prin Legea 76, probabil 10 persoane. “Este foarte mica suma pusa la dispozitia primariilor, dar daca am facut si pina acum aceste lucrari, fara bani, cum sa nu acceptam acum banii, mai ales ca avem cu ce interveni: motocositoare, buldoexcavator si tractor cu remorca”, afirma Alexandru Spatar, primarul comunei. De aceeasi parere este si viceprimarul de la Creaca, dl. Fabian Sabou. Suprafata comunei este strabatuta de 25 km de drumuri judetene, care ar putea fi intretinute cu angajatii primariei, din cadrul serviciului de la salubrizare si cu cei cinci beneficiari apti de munca de la Legea 416. In schimb, primarul de la Almasu, dl. Ujvari Eugen, considera ca banii calculati de CJ pentru un kilometru pe un sens sunt foarte foarte putini. “Am avea de intretinut, 40 de kilometru de drumuri judetene. 10 km sunt pe DJ103N, de la Sfaras, la limita cu judetul Cluj, 30 km sunt pe DJ 108N (Almas-Babiu-Mesteacan) si pe DJ108A (Buciumi-Ciucea). Vom incerca sa curatam santurile, nu ar fi prima data. Pe aceste drumuri tot noi am intervenit cu utilajele din dotarea primariei si pe timpul iernii. Dar daca am face citeva calcule, stiind ca e nevoie de autogreder si de buldoexcavator din cele doua milioane lei vechi pe kilometru, nu vom achita nici macar motorina necesara. Iar sa ne rezumam doar la beneficiarii de ajutor social (de la Legea 416), nu se poate”.
Nimic rau in aceste demersuri, doar ca s-ar putea deduce ca fara interventiile administratiilor locale, sunt sanse ca altcineva sa nu intervina. Prin urmare, ar fi de asteptat ca acolo unde nu pun primarii umarul, drumurile sa se degradeze de la apa sau noroiul din santuri. Dar asa, celor de la judet le va fi mai usor sa arunce pisica moarta in ograda altora.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *