ianuarie 29, 2023

Primăriile din Sălaj primesc 1.746.000 lei de la Consiliul Județean

După rectificarea bugetară, 1.746.000 lei vor ajunge, de la Consiliul Județean, în conturile primăriilor sălăjene. În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean de luni, 13 decembrie, consilierii au aprobat repartizarea acestei sume din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, încasată suplimentar, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Municipiul Zalău primește 28.760 lei, iar celelalte orașe – Șimleu Silvaniei, Jibou și Cehu Silvaniei- primesc câte 28.740 lei. Comunele sălăjene primesc fiecare câte 28.620 lei.

Această alocare unitară i-a nemulțumit pe consilierii județeni de la PSD. Potrivit liderului acestora, Sergiu Panie, orașele Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei și comunele Crasna și Sărmașag nu ar mai fi trebuit să rimească niciun leu, pe motiv că au beneficiat, în luna iune, tot din această cotă de 6 la sută, de alocări substanțiale. În opinia social-democratului, banii alocați acestor UAT-uri ar fi trebuit împărțiți celorlalte orașe și comune.

Președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, a explicat că banii alocați în vară au fost acordați strict pe considerente de natură sanitară, în contextul pandemiei de Covid.

“Atunci au fost alocate aceste sume pentru situații de urgență, cu niște obiective foarte clare, pentru serviciile de sănătate, deci nu mi se pare oportună această discuție. Știți foarte bine și dumneavoastră că, din fondul de rezervă al Guvernului, săptămâna viitoare vor fi alocate sume către toate UAT-urile din țară. Consider că acei bani la care faceți referire au fost destinați unor situații de urgență și așa trebuie să rămână. Referitor la sumele pe care le alocăm astăzi, mă bucur că s-au încasat mai mulți bani la bugetul de stat și că avem o sumă suplimentară. Nu este mult, dar este binevenit. În primul rând, e un semnal că firmele din România plătesc, iar noi trebuie să distribuim acești bani corect și să-i cheltuim cu responsabilitate, pentru a onora suportul financiar pe care ni-l oferă mediul privat. Sumele fiind mici, nu cred că trebuie să alocăm discreționar acești bani”, a afirmat președintele Consiliului Județean.

Repartizarea acestor sume de bani a fost prevăzută în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate Consiliului judeţean, pe anul 2021. Odată supus votului consilierilor, proiectul a trecut cu 21 de voturi pentru. Toți consilierii PSD s-au abținut de la vot.

În Sălaj ajung de la Guvern 11.500.000 lei

În ședința din data de 10 decembrie, Executivul a alocat suma de 476.500.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unități administrativ-teritoriale. Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele.

Fondurile au fost solicitate de către Consiliile Județene pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, și de către autoritățile locale pentru acoperirea unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Fiecare Consiliu Județean va primi, în mod egal, câte 6,5 milioane de lei, iar fiecare reședință de județ va primi 5 milioane de lei. Astfel, în conturile Consiliului Județean Sălaj vor intra până la finele anului 6,5 milioane lei, iar Zalăul va beneficia de 5 milioane lei.

“Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, au precizat reprezentanții Executivului.


1 thought on “Primăriile din Sălaj primesc 1.746.000 lei de la Consiliul Județean

  1. O întrebare adresată realizatorilor acestui ziar: cum se explică cele afirmate în NOTĂ cu refuzul repetat de a publica comentarii care se încadrează total acestor condiționări, cu motivația refuzului publicări „ mai trebuie moderat ” Nu este acest refuz, o cenzurare a celor dorite să fie făcute publice de cel care încearcă să-și facă cunoscută părerea prepie asupra unor situații? Cu ce drept?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut