Primarii PSD din Sălaj au dat în judecată guvernul Cîțu

5
1805

Primarii social democrați din Sălaj au dat în judecată Cabinetul Cîțu, pentru modul în care au fost împărțiți banii din Fondul de rezervă. Premierul demis este acuzat de „fraudă politică”, pe motiv că ar fi alocat sumele pe criterii preferențiale.

Primarul municipiului Zalău, alături de alți 12 primari de comune, au sesizat, fiecare în parte, Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, instanța competentă în acest caz. Aceștia spun că banii au fost împărțiți discreționar, către clientela de partid, și nu în funcție de nevoile reale ale unităților administrativ teritoriale.

„Municipiul Zalău și 12 comune sălăjene conduse de primari PSD au atacat Hotărârea de Guvern din 7 octombrie prin care Fondul de rezervă a fost devalizat într-un demers care nu poate fi asimilat decât cu o uriașă fraudă politică. Practic, PNL a dispus discreționar de cei peste un milliard de lei din banii publici. Fiecare din cele 13 unități administrativ-teritoriale a înaintat miercuri, 20 octombrie, actele către Secția Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, instanța competentă în acest caz. Argumentele bazate pe legi subliniază că banii au fost direcționați către clientela de partid de guvernarea Cîțu prin încălcarea normelor imperative privind finanțele publice și bugetul de stat și prin încălcarea principiilor egalității și proporționalității, lucruri nepermise nici legal, nici moral. România trebuie să rămână în zona civilizației occidentale. Iar Hotărârea de Guvern a fost în sine emisă nelegal, având în vedere că obiectul ei este de competența Parlamentului. Actul emis de guvernarea Cîțu a vrut să dea aparența unei distribuiri a banilor în tot spectrul politic și a trecut și UAT-uri conduse de PSD pe listă, omițând însă destule, multe importante. Cvasitotalitatea au primit însă sume derizorii, cu pretenția că 10.000 de euro trebuie să le ajungă pentru cofinanțarea proiectelor lor și să acopere cheltuieli urgente ale comunității. În timp ce primăriile conduse de PNL au primit sume consistente. Să subliniem, de exemplu, că Zalăului nu i-a fost alocat nici un leu. Unul din patru sălăjeni trăiește în Zalău; cum s-a gândit guvernarea Cîțu că un sfert din populația județului poate fi exclusă din calculele ei și că nici un leu din cei aproape 26 de milioane de lei împărțiți în județ nu trebuie să ajungă în capitala Sălajului? De departe, Zalăul are cele mai mari cheltuieli și cu cofinanțarea proiectelor europene și cu acoperirea nevoilor urgente pentru servicii sociale a căror plată este, până la urmă, tot obligația guvernului. Poate fi vreun zălăuan de acord cu o așa nedreptate și cu o așa sfidare?! Dar a fost o alocare politică cum numai o guvernare în faliment moral o putea face. Cu asemenea viziune asupra administrării țării s-au gândit PNL-iștii că își cresc șansele politice. Greșit!”, e mesajul transmis de PSD Sălaj.

Cum s-au distribuit banii în Sălaj

În Hotărârea Guvernului Cîţu pe care primarii PSD sălăjeni o atacă, suma de 25.756.000 de lei a fost direcţionată spre judeţul Sălaj. Cea mai mare sumă a ajuns în bugetul Consiliului Judeţean Sălaj – 2.292.000 de lei, care are administraţie PNL-UDMR.

Următoarele sume, ca valoare, au vizat spre două comune UDMR- câte 1,5 milioane de lei pentru Crasna şi pentru Sărmăşag.

În ceea ce priveşte cele patru oraşe ale judeţului, lucrurile stau interesant: Zalăul, ca oraș reşedinţă de judeţ şi administrat de primar PSD, nu apare în lista de alocări. În schimb, oraşul Şimleu Silvaniei (primar PNL), primeşte 1 milion de lei, oraşul Jibou (primar PSD) – 100.000 de lei şi oraşul Cehu Silvaniei (primar UDMR) – 900.000 de lei.

Alocările financiare în comune, în funcţie de culoarea politică

Primării PNL: Agrij, Băbeni, Benesat, Rus – câte 300.000 lei, Bălan, Surduc – câte 550.000 lei, Cizer, Coşeiu, Dragu, Hida, Ileanda, Lozna, Plopiş, Românaşi – câte 400.000 lei, Crişeni, Cuzăplac, Marca, Măerişte, Năpradea, Someş Ordorhei – câte 450.000 lei, Gâlgău, Valcău de Jos – câte 600.000 lei, Horoatu Crasnei, Zimbor – câte 380.000 lei

Primării UDMR: Almaşu, Dobrin, Pericei, Sălăţig – câte 400.000 lei, Bocşa – 250.000 lei, Boghiş, Carastelec – câte 300.000 lei, Camăr – 800.000 lei, Crasna, Sărmăşag – câte 1.500.000 lei, Hereclean – 900.000 lei, Ip – 500.000 lei, Şamşud – 350.000 lei, Vârşolţ – 600.000 lei

Primării PSD: Bănişor, Buciumi, Meseşenii de Jos – câte 300.000 lei, Bobota, Chieşd, Cristolţ, Halmăşd, Letca, Poiana Blenchii, Sâg, Sânmihaiu Almaşului, Şimişna, Treznea – câte 50.000 lei

Primării USR: Zalha – 100.000 lei

Independenţi: Gârbou, Nuşfalău – câte 300.000 lei, Creaca – 450.000 lei, Fildu de Jos – 154.000 lei

5 COMENTARII

  1. Sa ne spuna Ciunt si Pop Gheorghe cat au furat din banii publici! Nu toti salajenii sunt prostii, Ciuntule! Daca te inhaitezi cu Gyurca Pop din Racas, care nu stie sa scrie, o patesti! Te-am mai avertizat!

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.