septembrie 28, 2022

Primarii de comune vor putere deplina pentru exproprieri

Primarii de comune solicita ministrului Traian Igas o intrevedere, in perioada 14-23 septembrie, pentru a analiza o propunere de modificare a legii privind exproprierea pentru cauzele de utilitate publica. Potrivit Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), o decizie in acest sens ar duce la cresterea capacitatii administrative. ACoR sustine ca in prezent Legea nr. 33 din 1994 exclude posibilitatea ca utilitatea publica sa fie declarata de catre consiliile locale, ceea ce creaza mari greutati pentru realizarea investitiilor publice locale. In acest sens, se propune ministrului Igas schimbarea legislatiei, astfel incat sa se produca o relaxare a deciziei. Practic, se propune ca utilitatea publica sa se declare de catre Guvern pentru lucrarile de interes national, dar in cazul lucrarilor de interes local sa se imparta strict decizia. ACoR propune ca declararea lucrarilor de utilitate publica sa fie facuta de catre Consiliul Judesean pentru lucrarile de interes local in cazul in care expropriator este judetul, precum si pentru lucrarile de interes local care se desfasoara pe teritoriul mai multor unitati administrativ-teritoriale din judetul respectiv. De asemenea, utilitatea publica sa fie declarata de catre consiliul local pentru lucrarile de interes local in cazul in care expropriator este comuna, orasul sau municipiul, dupa caz.
Atentie la abuzul in decizie!
Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau, ne-a declarat ca in cazul lucrarilor de utilitate publica unde a fost nevoie de expropriere s-a uzitat Legea 205 din 2010 care se refera la drumuri si autostrazi, iar in acest caz legislatia a fost simplificata. Totusi, cu referire la propunerea ACoR, Radu Capilnasiu atrage atentia ca fiind direct interesata, o primarie poate sa ia o decizie de declarare a utilitatii publice in vederea exproprierii avand o anumita doza de subiectivism. „Este, totusi, bine, sa existe un decident neutru, iar in acest caz rolul acesta este jucat de Consiliul Judetean si de catre instanta de judecata”, a precizat Capilnasiu.
In acelasi sens s-a pronuntat si Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj. „Probabil ca pare mai simplu sa iei o decizie la nivel local, daca exista problema declararii de utilitate publica a unei investitii. Aici trebuie mai multa grija pentru ca pot la un moment dat pot sa apara situatii care duc la un anumit exces. Pornesc de la buna credinta a consiliilor si a consilierilor locali, dar peste tot exista o regula care este destul de stricta cu privire la declararea de utilitate publica a unor lucrari”, a precizat Tiberiu Marc.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.