decembrie 7, 2022

Primarii din judet nu sunt de acord cu opinia inspectorului scolar general Ioan Abrudan, potrivit careia nu ar fi normal ca, prin descentralizare, “primari cu clase repetate” sa ajunga sa numeasca directori de scoli. Primul care a tinut sa-si exprime dezacordul fata de declaratia inspectorului general (redata in ziarul nostru de ieri) a fost primarul comunei Mesesenii de Jos, Sandu Bercean, care a vorbit si in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR) – filiala Salaj: “Nu cunosc exact foile matricole ale primarilor, dar stiu ca sunt oameni respectati in comunitatile lor, oameni care au castigat pe un vot uninominal. Nu cunosc nici foia matricola a domnului Abrudan, dar stiu ca a candidat de mai multe ori pentru Parlamentul Romaniei, dar comunitatile in care a candidat nu l-au apreciat si nu i-au dat votul lor”. Mai mult, Bercean considera absolut fireasca puterea primarilor de a numi directorii de scoli: “Puterea de decizie in aceasta privinta trebuie sa apartina comunitatilor. Iar primarul este reprezentantul comunitatii, votat si girat de oameni sa ia astfel de decizi”. Presedintele ACoR Salaj a mai precizat ca “descentralizarea trebuie sa isi urmeze cursul” si s-a declarat in favoarea cresterii ponderii reprezentantilor comunitatii (la cel putin 50%) in componenta consiliilor de administratie ale unitatilor de invatamant.
Referindu-se strict la nivelul studiilor primarilor din judet, Sandu Berceanu a apreciat ca “aproximativ 50% dintre ei au studii superioare” si a adaugat ca “in programul nostru de perfectionare este prevazut ca pana in 2016 toti primarii sa aiba studii universitare”.
Opiniile lui Sandu Berceanu sunt sustinute si de Ioan Cheseli, primarul comunei Cristolt, care ne-a contactat, la randul sau, pentru a sublinia ca studiile edililor nu au o relevanta atat de mare in exercitarea functiei. De asemenea, in replica la afirmatiile lui Abrudan, Cheseli si-a exprimat “indoielile” fata de nivelul de pregatire al cadrelor didactice, in general, adaugand ca acestea “nu se bucura nici macar de increderea comunitatilor, fapt demonstrat de rezultatele ce se inregistreaza, o data la patru ani, la alegerile locale. |titi cate cadre didactice candideaza, de fiecare data, la alegeri, si cate sunt alese?”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *