septembrie 30, 2022

Primăria Zalău vrea instalarea a 100 de insule ecologice în oraș

Consiliul Local Zalău a fost convocat miercuri, 14 septembrie, în ședință extraordinară pentru a vota inițiativa primarului Ionel Ciunt de a accesa fonduri europene pentru cumpărarea a 100 de insule ecologice.

Graba se justifică prin nevoia aprobării hotărârii de Consiliu Local care prevede depunerea cererilor de finanțare în 15 septembrie, data anunțată luni, din scurt, de Ministerul Mediului, pentru lansarea apelului de proiecte. Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre, iar valoarea totală a investiției se ridică la 1 milion de euro fără TVA.

”În 15 septembrie vom avea o nouă provocare și am vrut să avem pregătite toate documentele inclusiv această Hotărâre de Consiliul, de a construi și în municipiul nostru insule ecologice digitalizate. Această investiție pe care sper să reușim să o realizăm din fonduri europene, aplicând pentru acest tip de proiect, unde alocarea sumelor se face primul venit, primul servit, fără îndoială o să imbunătățească mediul ambiant și calitatea vieții în municipiu. Sunt niște containere moderne de colectare a deșeurilor cu cartele așa cum sunt în orașele civilizate din Uniunea Europeană. Dacă reușim să semnăm contractul de finanțare pentru acest tip de investiție cred că lucrurile vor merge foarte repede pentru că e vorba doar de achiziția acestor containere, iar nouă ne revine sarcina să amenajăm punctele de colectare a deșeurilor care nu arată în acest moment așa cum ne-am dori noi”, a precizat primarul Ionel Ciunt, în cadrul ședinței.

Potrivit proiectului de hotărâre, administrația locală din Zalău a optat pentru Insule de Tip 1, adică Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi pentru cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

Practic, insulele vor fi amplasate în zonele de blocuri, prin înlocuirea celor existente în care funcţionează punctele de colectare actuale. Costul estimativ al acestui tip de insulă este de 10.000/ euro fără TVA per insulă. Acestor costuri se adaugă alte cheltuieli considerate eligibile (valoarea TVAului aferent cheltuielilor eligibile se va suporta de la bugetul de stat).

Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces.

Ministerul Mediului vrea modernizarea totală a sistemului de colectare și gestionare a deșeurilor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat în cadrul unei conferinţe online, în data de 12 septembrie 2022, organizată împreună cu Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Oraşelor din România că intenţionează să lanseze la data de 15 septembrie 2022 apelul de proiecte în cadrul PNRR, Componenta C3 – Managementul Deşeurilor, Investiţia II. Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe / comune, subinvestiţia Il.B Construirea de insule ecologice digitalizate.

Această conferință a avut loc la numai câteva zile după expoziția de sisteme de colectare digitalizate organizată la Cluj Napoca, tot în parteneriat cu Asociația Municiiilor din România. De altfel, Tanczoș Barna, ministrul Mediului, spunea că și în România a sosit timpul să plătească fiecare deșeurile în funcție de cât se produce.

Conform ghidului de finanţare, varianta consultativă obiectivul acestei componente de colectare, anunțată și în cadrul vizitei oficiale în Sălaj, în urmă cu câteva luni, reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economie circulară.

Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale. Primăriile pot alege doar dintre următoarele tipuri de insule ecologice digitalizate: Insula Tip 1. Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton; Insula Tip 2. – Insulă supraterană compusa din 5 containere individuale cu golire în partea inferioară, cu următoarele capacităţi pentru cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă – între 2 mc şi 3 mc, plastic şi metal, hârtie şi carton între 3 mc şi 5 mc.; Insula Tip 3. Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containere cu următoarele capacităţi pentru cele 5 fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă între 2 mc şi 3 mc, iar plastic şi metal, hârtie şi carton, între 4 mc şi 5 mc.

Decizia ca la Zalău să fie instalate Insulele de Tip 1 s-a luat în urma analizei prevederilor Ghidului de finanțare, a situaţiei existente la nivelul municipiului Zalău și în urma discuţiilor cu furnizorul de servicii pentru managementul deşeurilor în ceea ce priveşte corelarea tipului de container cu utilajele necesare exploatării noilor dotări.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.