octombrie 1, 2022

Primaria Zalau va subventiona caldura atata timp cat legea ii permite

Guvernul a bagat din nou spaima in romani cu anuntul ca nu va mai subventiona caldura la iarna si ca singurii care se califica pentru ajutorul de incalzire sunt cei care castiga sub 786 de lei.
Proiectul de hotarare initiat de Ministerul Muncii prevede ca numai persoanele cu venituri sub 786 de lei sa beneficieze de subventia la caldura in sistem centralizat si de ajutorul de incalzire acordat celor care folosesc alte surse.
Dintre utilizatorii care sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire, doar cei care au venituri mai mici fata de noul plafon stabilit de ministrul Muncii vor mai beneficia de subventia pentru incalzire acordata de Guvern pentru consumatorii din sistemul centralizat. In Zalau, 550 de gospodarii sunt conectate la furnizorii locali de energie termica. 50 de institutii sunt incalzite tot de furnizorii locali de energie termica, insa acestea nu pot beneficia de subventii, facturarea fiind facuta la pretul de productie al gigacaloriei.
In afara subventiei acordate in sistem centralizat, persoanele cu venituri sub 615 lei pe membru de familie mai beneficiau si de ajutorul de incalzire. Odata cu introducerea noului plafon, de 786 de lei, este de asteptat ca plaja salajenilor care vor obtine in baza documentelor depuse la primarie acest sprijin sa creasca. Cu toate acestea, Guvernul spera sa faca o economie considerabila din diferenta care va reiesi prin plafonarea subventiei acordate pana acum in sistem centralizat. Conform proiectului, reiese ca autoritatile locale vor putea alege, in functie de bugete, sa subventioneze ele caldura pentru populatie.
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, pune insa sub semnul intrebarii corectitudinea cu care cetatenii completeaza dosarele in baza carora primesc ajutoare pentru incalzire, spunand ca trebuie verificate 60 la suta dintre dosare, fata de media de 3 la suta pana in prezent.
Ministerul deplange „risipa”
Ministrul Sebastian Lazaroiu sustine ca pe langa subventia care reduce pretul de facturare la 170 de lei, „iarna trecuta, fiecare roman a primit 750 de lei subventie de la stat si de la bugetul local, fie ca era sarac sau bogat, notar sau pensionar cu un venit de trei milioane de lei. In plus, saracii mai primeau inca 600 de lei ajutoare de incalzire”.
Ajutorul va fi subventionat proportional
cu venitul, dar numai sub plafonul de 786 de lei
In sezonul rece care se apropie, plafonul de venit pe membru de familie va fi de 786 de lei, pentru care se acorda o subventie de 5 la suta. Familiile care au un venit net pe membru de familie de maxim 155 de lei vor beneficia de o subventie in valoare de 90 la suta. Plafonul pentru persoanele singure a fost stabilit de catre Ministerul Muncii la 1.082 de lei. Potrivit spuselor ministrului Muncii, autoritatile locale pot sa acorde in continuare subventii, sa le retraga total sau sa le combine cu ajutoarele de la bugetul local. „In anul acesta, consumatorii vulnerabili vor plati exact cat au platit si anul trecut, cu conditia ca autoritatile locale sa plateasca ajutoarele de incalzire”, mai precizeaza ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, spune ca „atata timp cat legea ne va permite, vom continua sa acordam subventia, deoarece suntem constienti de impasul economic prin care trec majoritatea cetatenilor. Pe de alta parte, speram ca pretul energiei termice in sistem centralizat va scadea odata cu privatizarea si retehnologizarea Uzinei Electrice”. Anul trecut, 166 de familii si 33 de persoane singure au beneficiat de subventii pentru incalzire. Pentru incalzirea unui apartament cu trei camere, o familie trebuia sa plateasca anul trecut in jur de 320 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.