Mai mulți cetățeni care au deținut terenuri pe raza municipiului Zalău, unii dintre ei în zona centrală a orașului, și au cerut restituirea acestora se judecă acum cu administrația locală pentru a fi repuși în posesie. Unele procese au fost deja soluționate definitiv, altele sunt încă pe rol. Și, pentru că instanța a dat câștig de cauză foștilor proprietari sau moștenitorilor acestora, primăria trebuie să le restituie oamenilor terenuri, la schimbul celor pierdute cu zeci de ani în urmă, dar și daune pentru fiecare zi de întârziere.

În momentul de față, pe rolul instanțelor se află cinci dosare în care persoane cărora li s-a reconstituit deja dreptul de proprietate în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive solicită obligarea Municipiului Zalău la plata unor penalităţi de întârziere în cuantum de 100 până la 1.000 de lei pe zi până la ducerea la îndeplinire a hotărârilor judecătoreşti definitive.
Suprafaţa totală de reconstituit intravilan/extravilan, pentru aceste cinci dosare este de 17,10 hectare, iar suprafaţa totală dispusă a fi reconstituită prin hotărâri judecătoreşti definitive pentru terenuri situate în intravilan este de 14,32 hectare.
Potrivit legislației, „foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă valoric din terenurile intravilane sau, în lipsă, extravilane, ce au aparţinut deţinătorilor (…) sau ascendenţilor acestora, din rezerva comisiei locale sau, după caz, din terenul proprietate privată a comunei, oraşului, municipiului, acceptată de foştii proprietari sau de moştenitorii acestora”.

Consilierii locali au votat, în cadrul ședinței de joi, 26 septembrie, punerea acestor suprafețe de teren la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar Zalău, care, la rândul ei, va oferta persoanele îndreptățite să li se reconstituie dreptul de proprietate. La acordarea terenurilor, spun reprezentanții administrației locale, se va ține cont de amplasamentul vechilor proprietăți. Adică cineva care a avut teren în Ortelec sau Stâna, de exemplu, nu va primi acum, la schimb, o parcelă în centrul orașului.

Dintre terenurile aflate în proprietatea privată a municipiului Zalău au fost identificate până acum următoarele imobile situate în intravilanul municipiului Zalău, cuprinse în inventarul domeniului privat care ar putea fi puse la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar Zalău: o parcelă de 1.520 mp pe strada Romană, două parcele de 728, respectiv 1.259 mp la Grădina Poporului, o parcelă de 946 mp pe Bulevardul Mihai Viteazul, un teren de 400 mp pe strada General Dragalina/Simion Bărnuțiu și o parcelă de 736 de metri pătrați pe strada Gheorghe Doja.

Administrația locală a explicat că motivul emiterii unui proiect de hotărâre în acest sens îl constituie necesitatea finalizării procesului de punere în posesie a persoanelor pentru care s-a dispus reconstituirea
dreptului de proprietate prin sentinţe judecătoreşti precum şi stingerea litigiilor în care municipiul Zalău este obligat să achite despăgubiri până la ducerea la îndeplinire a hotărârilor judecătoreşti definitive.
„În prezent, nu există suprafeţe de teren la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar suficiente în vederea îndeplinirii obligaţiilor comisiei de reconstituire a dreptului de proprietate, astfel că, cu toate demersurile iniţiate de-a lungul anilor privind identificarea unor suprafeţe suplimentare, nu s-au identificat astfel de terenuri libere care să poată fi oferite persoanelor îndreptăţite. Astfel că, municipiul Zalău în vederea identificării de imobile terenuri cu privire la reconstituirea, dreptului de proprietate, a efectuat începând cu anul 2021 demersuri de întocmire a cadastrului sistematic care ar fi făcut posibilă identificarea suprafeţelor disponibile din sectoarele de cadastru însă, în fiecare an, cadastrarea nu s-a realizat datorită imposibilităţii contractării serviciilor de cadastru(nedepunerea ofertelor de către prestatori)”.

Primăria caută și alte terenuri care să fie puse la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar, în vederea atribuirii acestora persoanelor cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate.

„La acest moment instituţia noastră face demersurile necesare în vederea identificării faptice a suprafeţelor de teren cuprinse în inventarul realizat în baza dispoziţiilor Legii nr. 165/2013, şi a altor terenuri rămase libere prin intermediul serviciilor din cadrul instituţiei, cât şi prin achiziţia serviciului de specialitate în vederea întocmirii planurilor parcelare. În acest sens, s-au făcut demersuri, fiind încheiat la data de 08.08.2023 Contractul de servicii nr. 61243 între Municipiul Zalău şi Comel&Comel Topoexim SRL având ca obiect prestarea serviciului de specialitate în vederea întocmirii planurilor parcelare din municipiul Zalău pentru un număr de aproximativ 165 de imobile, pentru a se identifica orice teren liber ce poate constitui rezervă la dispoziţia Comisiei Locale de Fond Funciar. În prezent, tocmai pentru a identifica terenuri disponibile rămase neatribuite, s-a încheiat contractul de achiziţie publică nr. 44858 din 05.06.2024 având ca obiect înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară pentru un număr de 4 sectoare cadastrale – extravilan”, explică municipalitatea.