Primaria Zalau cauta bani pentru cinematograful Scala

Primaria Zalau a depus solicitari de finantare a lucrarilor de reabilitare a salii cinematografului Scala la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si la Compania Nationala de Investitii. Pana acum nu s-a obtinut nimic concret. „In aceste zile pregatim o aplicatie pe un program cu finantare nerambursabila EEA Grants”, ne-a transmis ieri purtatorul de cuvant al primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Este vorba de un program european pentru finantare in vederea reducerii decalajelor economice si culturale dintre tarile Uniunii Europene.
In luna ianuarie, Radu Nistorescu, administratorul public al Zalaului a precizat ca Primaria doreste sa amenajeze un cinematograf 3D, cu locuri mai putine, o sala de conferinte si un planetarium.
Spinoasa problema a lipsei cinematografelor a fost abordata luni seara de presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), Tudor Giurgiu, cu ocazia galei Gopo 2014, care a lansat cu aceasta ocazie campania „Salvati marele ecran”. Presedintele APFR a mentionat ca prin aceasta campanie stop_coloanadoreste sa rea-lizeze o retea de cinematografe modernizate. Astazi, in afara de mall-uri, sunt mai putin de 30 de  cinematografe in toata tara, din cele 450 mostenite de la comunisti in 1990, po-trivit lui Tudor Giurgiu. In momentul de fata, 78 la suta din orasele României nu au nicio sala de cinematograf. Tara noastra este singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori. In Cehia, o sala de cinema este la 15.000 de locuitori. Pe site-ul campaniei s-a inceput cartografierea salilor de cinema care au fost in Romania, iar presedintele APFR doreste sa invite publicul si primariile sa ia parte la aceasta campanie, pentru a putea demara campanii de renovare a cinematografelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *