octombrie 7, 2022

Primaria Zalau aplica amenda pentru neasigurarea locuintei abia de la anul

Azi expira termenul limita pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintei.
Primariile vor fi obligate sa dea amenzi proprietarilor care nu si-au facut asigurarea de locuinta. Perioada de incheiere a asigurarilor obligatorii de locuinta se incheie azi, dar un articol al legii 260/2008, ofera o portita celor care nu au reusit sa isi asigure locuintele. Articolul 33 spune ca „Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la articolul 3 alin (1). Altfel spus, exista o perioada tranzitorie intre termenul limita al incheierii acestor asigurari si momentul in care primariile vor aplica amenzile, a caror valoare poate oscila intre 100 si 500 de lei.
Daca data la care va incepe aplicarea primelor sanctiuni este destul de clara in lege, adica 6 august 2012, nu ni se spune exact cum se va proceda cu amendarea efectiva a proprietarilor neasigurati. Nici proprietarii din judet nu se grabesc sa isi asigure casele. Pana la inceputul lunii august, au fost inregistrate mai putin de 5.000 de asigurari de locuinta. Reprezentantii Primariei Municipiului Zalau spun ca vor actiona conform legii referitoare la obligativitatea intocmirii de contracte de asigurare obligatorie pentru locuinte, dar nu au specificat data la care vor incepe aplicarea aces- tor sanctiuni. „Trebuie sa precizam ca aceste atributii ne-au fost pasate de Guvern fara a fi consultati in prealabil. Autoritatile locale s-au ales, astfel, cu o noua sarcina, fara a primi oameni sau resurse financiare in plus. Va trebui ca, in conditiile unui buget limitat si cu o schema de personal redusa, sa ne ocupam si de trimiterea amenzilor catre cetatenii care nu-si vor face contracte de asigurare obligatorie”, precizeaza Daniela Cota, vice-primarul municipiului Zalau. Aceleasi surse apecifica si ca „amenzile vor fi trimise de anul viitor, numai daca va fi cazul, pe zone ale orasului si pe scari de bloc, urmand ca ordinea acestora sa fie stabilita daca si cand va fi absolut necesara trimiterea amenzilor”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.