Primaria stie ca la cresa Voinicel sunt mai multi copii decat paturi, dar e sigura ca toti au unde dormi

Primaria stie ca la cresa Voinicel  sunt mai multi copii decat paturi,  dar e sigura ca toti au unde dormi

Autoritatile au dat in bobi, s-au uitat in stele, in globul de cristal si in ceasca de cafea si au ghicit ca niciodata nu vor veni la cresa toti copiii inscrisi

rn

Primaria Zalau stie ca cresa Voinicel este aglomerata si ca sunt inscrisi mult mai multi copii decat capacitatea cresei, dar primarul Ionel Ciunt spune ca nu crede ca sunt copii care dorm pe saltele intinse pe jos. Ciunt se arata insa interesat de conditiile din cresa administrata de Primarie, singura cresa de stat din oras, si ne-a declarat ieri ca cerceteaza situatia.
"Am invitat la discutii conducerea cresei si le-am solicitat o situatie la zi. Dupa aceste discutii, vom cauta solutii. Nu cred ca dorm copii pe jos. Stiu situatia, ca sunt inscrisi mai multi copii, dar nu vin toti in fiecare zi", ne-a declarat primarul Ionel Ciunt.
Este reactia la articolul aparut in ziarul nostru de miercuri, 15 mai, in care am aratat ca numarul copiilor inscrisi la Voinicel depaseste mult capacitatea cresei. De aici si neajunsuri; copiii nu pot fi ingrijiti corespunzator, pentru ca personalul nu face fata sa ingrijeasca in conditii optime copiii.
Din cauza aglomeratiei si a mobilierului insuficient (dulapuri si paturi), unii copii ajung sa doarma pe saltele intinse pe jos. Daca in primavara fiecare copil avea dulapul lui, astazi, un dulap este impartit de 3 sau 4 copii. Personalul este de multe ori depasit de situatie, care pare sa fi scapat de sub control.
Liderul consilierilor municipali PNL, Dana Crisan, ne-a declarat ca va cere un raport in sedinta de Consiliu local, pentru a identifica solutii.
"Nu este in regula. Voi cere un raport in prima sedinta a Consiliului Local Zalau, sa vedem ce se intampla acolo si sa vedem ce solutii exista. O sa merg personal la fata locului sa vad despre ce este vorba", spune consilierul opozitiei.

rn

Controlul DSP de ieri constata ca nu prea sunt
dulapioare si ca paturile se muta dupa nevoi

rn

Directia de Sanatate Publica Salaj a trimis ieri doi inspectori in control al Cresa Voinicel, iar directorul Ligia Marincas ne-a transmis ieri rezultatele si informatia ca azi, 17 mai, conducerea cresei a fost invitata la discutii pentru a asigura solutii care sa previna orice risc petru copii.
Din punct de vedere al controlului igienico-sanitar, cei doi inspectori au constatat ieri ca in cresa sunt conditii corespunzatoare. DSP vede partea plina a paharului si spune ca preparerea si calitatea mancarii sunt corespunzatoare si ca aceasta este chiar gustoasa, dovedit prin faptul ca pe perioada controlului copii erau fericiti la masa, unii dintre ei chiar au cerut supliment.
Inspectorii DSP au mai constatat ca exista probleme la numarul dulapioarelor, care ar trebui suplimentat.

rn

DSP Salaj a descoperit ca toti copiii dorm
in patuturi, in afara de unul

rn

Cand vine insa vorba de problema grava la care faceam referire in articolul de vineri, adica la faptul ca nu toti copiii au unde sa doarma, "descoperirile" DSP par de-a dreptul amuzante.
Din documentele verificate de cei doi inspectori reiese ca sunt 95 de copii inscrisi la cresa, iar media copiilor prezenti pe zi in cresa este de 85-86 de copii. Au aflat, spune Ligia Marincas, ca sunt mutate patuturi intre grupe cand intr-o grupa copiii depasesc numarul patuturilor. Ultima precizare a DSP Salaj este ca Cresa Voinicel dispune de un numar de 85 de paturi.
“n final, concluzie. Primaria si DSP sunt de acord ca sunt mai multi copii inscrisi decat capacitatea cresei. Primarul nu crede ca sunt copii care dorm pe saltele, pe jos, desi oficial sunt 95 de copii inscrisi la 85 de paturi. Asta pe principiul ca niciodata nu vin toti la cresa. Altfel spus, Primaria ar putea juca la loto oricand, castiga intotdeauna, pentru ca are noroc cu carul. “n fine, DSP spune ca intr-o zi vin la cresa 85-86 de copii, pe cele 85 de paturi. Adica exact cat trebuie, plus unul. Deci nu se poate spune ca sunt copii care nu au unde dormi, ci cel mult se poate spune ca este copil unde nu are dormi. Ba nici macar atat, pentru ca media dintre 85 si 86 este 85,5. Iar o jumatate de copil care nu are unde dormi nu poate fi subiect serios. Deci nu-s probleme la cresa Voinicel, autoritatile pot dormi linistite.

rn

Precizare de la Primaria Zalau

rn

"Precizare cu privire la articolul “Scandalos! Copiii dorm pe jos în singura cresa din Zalau administrata de Primarie” publicat miercuri, 16 mai 2018, în ziarul Graiul Salajului.

rn

Având în vedere faptul ca la nivelul Municipiului Zalau, Cresa Voinicel este singura cresa de stat, se doreste asigurarea oportunitatii unui numar cât mai mare de copii de a beneficia de serviciile cresei. În acest sens, cu toate ca numarul de solicitari si copii înscrisi la cresa este mare, facem urmatoarele mentiuni:
– În cadrul cresei sunt 4 grupe de copii, nu 3 grupe, asa cum este mentionat în cadrul articolului;
– Copiii înscrisi la cresa au vârsta peste un an. Nu este grupa de copii cu vârsta pâna la un an;
– În perioada de somn, copiii dorm în paturile asigurate de unitate, nu pe saltele. Saltelele sunt utilizate în timpul orelor de educatie fizica.
– Personalul cresei este reprezentat de doua educatoare si doua bone/grupa, care îsi desfasoara activitatea în doua schimburi, astfel încât la amiaz, când copiii iau prânzul, este prezent tot personalul.
Primaria Municipiului Zalau cauta solutii pentru a asigura confort si conditii propice dezvoltarii sanatoase a copiilor, motiv pentru care este în curs de depunere a unei cereri de finantare pentru construirea unei noi crese în cartierul Meses. Aceasta investitie va duce la cresterea locurilor disponibile în învatamântul anteprescolar, investitie care va fi finantata prin Programul Operational Regional si bugetul local."

rn

Redactia subliniaza ca informatiile din continutul acestei precizari nu sunt asumate de niciun oficial din cadrul Primariei Zalau, documentul nefiind semnat. Textul ne-a fost transmis pe email de pe adresa purtatorului de cuvant, Diana Breban.

rn

 

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *