Primaria inaugureaza sala de spectacole din Cladirea Transilvania cu dans si muzica clasica

Primaria Zalau inaugureaza joi Cladirea Transilvania, cu muzica simfonica, dans, cocktail, atmosfera de bal si tinuta obligatorie, a precizat Ramona Butcovan, responsabil cu organizarea evenimentului, din cadrul Primariei Zalau. Evenimentul se doreste a fi unul deosebit, iar stilul de organizare nu este ales la intamplare, ci „este o mica demonstratie ce se leaga de istoricul cladirii – monument istoric din centrul Zalaului”. Ramona Butcovan a prcizat ca in aceasta sala, la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial se organizau baluri la care participa Batalionul 7 „Vanatorii de Munte” din Zalau.
Printr-un proiect de finantare din fonduri europene, in valoare de aproape sase milioane de lei, s-a reabilitat Corpul C (dinspre strada Gheorghe Doja) si sala de bal din Corpul B, a fost realizat iluminatul arhitectural al cladirii si s-a amenajat o parcare. Atractia cladirii este fosta sala de bal, cu pictura murala de 280 de metri patrati, una dintre cele mai mari picturi de acest fel din tara. Sala va servi organizarii de evenimente cultural-artistice la nivel local si chiar regional sau national daca vor fi solicitari. Pentru promovarea si repunerea in valoare a cladirii, Primaria Zalau va trimite in zile urmatoare 200 de scrisori de informare catre institutii de cultura, teatre, opere, filarmonici, case de productie de filme, organizatii de la nivel local si regional privind posi-   bilitatea organizarii de evenimente in aceasta deosebita cladire din piata Iuliu Maniu, municipiul Zalau. stop_coloanaDe asemenea, pentru a face cu-noscuta Cladirea Transilvania s-a facut o pagina de internet (www.cladireatransilvania.ro).

Din istoricul salii
Cladirea Transilvania este datata din 1895 si este un monument nominalizat în Lista Monumentelor Istorice 2010. Cladirea – monument istoric   este un exemplu caracteristic de constructie în stil eclectic existent în Transilvania la sfârsitul secolului XIX si a fost realizata în mai multe etape, având ca functiuni Casa Orasului (primaria), Casa Sfatului, restaurant cafenea, locuinte, sala de dans si sala de spectacole, editura, locuinte, cinema, librarie, agentie de turism, banca, biblioteca, alte magazine, spatii anexe. Fatada principala, orientata spre parcul din centrul vechi al orasului, este simetrica, având un corp central mai înalt si mai bogat ornamentat. Pe viitor, daca va gasi surse de finantare, Primaria Zalau va implementa un proiect de regenerare urbana prin care va da un alt aspect pietei Iuliu Maniu, unde se afla statuia Wesselenyi si fantana cu ingerasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *