Primaria din Napradea a gasit o solutie de 4 milioane de euro pentru comunitatea saraca de peste 500 de romi din Cheud

Primaria din Napradea a gasit o solutie  de 4 milioane de euro pentru comunitatea saraca de peste 500 de romi din Cheud

Romii vor fi scolarizati, vor fi calificati, li se fac locuri de munca si li se repara casele

rn

Un proiect foarte ambitios finantat prin Programul Operational Capital Uman cu 4 milioane de lei vine in Napradea ca o salavare pentru cei peste 500 de romi din satul Cheud. Vor fi scolarizati, vor fi calificati, li se fac locuri de munca si li se repara casele. Cu alte cuvinte, vor fi inclusi in civilizatie, vor avea sansa sa iasa din nevoi.
Primarul Comunei Napradea, Vasile Fodor, ne spune ca proiectul a facut ieri un pas important si este optimist in ce priveste reusita deplina.
"Suntem parteneri in acest program in valoare de 4 milioane de euro, beneficiara fiind comunitatea de romi din Cheud, in care au fost inventariati 520 de romi cu 130 de gospodarii.
Obiectivele principale sunt scolarizarea romilor, calificarea in munca in diferite specializari, angajarea a cel putin 75 de persoane, deschiderea a 10 firme cu cate 25.000 de euro pe proiect fiecare.
Primaria Napradea va reglementa documnetele pentru terenuri si case detinute de romi si ii va pune in legalitate. Primaria Napradea urmareste imbunatatirea conditiilor de locuit si va executa lucrari in valoare de 10.000 de lei pentru fiecare din cele 130 de gospodarii.
“n final, toate acestea vor duce la integrarea romilor in cadrul comunitatii.
Astazi (ieri, miercuri 23 mai -n.r.) a demarat programul social si 30 de romi au fost angajati la un punct de lucru al unei societati. Asteptam si alti investitori sa vina in comuna noastra, asigurandu-le tot sprijinul primariei", spune primarul din Napradea, Vasile Fodor.

rn

Primii 30 de romi muncesc de ieri
in montaj de componente electrice

rn

Proiectul pentru romii din Cheud este pus pe picioare de Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC impreuna cu Primaria Napradea si cu scoala Gimnaziala "Traian Cretu" Napradea. Si-au propus sa demonstreze ca si în localitatile rurale medii si mici din România se pot crea perspective economice daca mediul public si privat actioneaza în comun.
Ieri si-a inceput in Napradea activitatea sectia de montaj componente electrice a Working Technology srl, parte a grupului Working Blue srl si partener al companiei multinationale americane Eaton. Sectia numara 30 de angajati, romi din satul Cheud, si reprezinta prima investitie privata din localitatea salajeana din ultimii ani, gratie proiectului "TRAISAREL DÈMNO ANDA CHEUD – Servicii integrate pentru o viata demna".
Un comunicat al ASSOC arata ca obiectivul general al proiectului este implementarea pentru comunitatea de romi din Cheud a unui pachet de masuri integrate de incluziune sociala, combatere a saraciei si a oricarei forme de discriminare. Planul pentru reducerea numarului de persoane aflate în risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate în care exista populatie apartinând minoritatii rome va continua în urmatorii doi ani si jumatate, transmit presedintele ASSOC, Florian Salajeanu, si managerul de proiect, Bianca Pricop.

rn

 

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *