octombrie 3, 2022

Primari din Salaj isi vand candidaturile

Alegerile locale de anul viitor se anunta scandaloase.
Puterea a „infometat” primarii opozitiei, iar acum ii cumpara.

Cativa primari ai opozitiei au ales deja sa incheie contracte cu arcul guvernamental in schimbul banilor atat de necesari primariilor pe care le conduc. Prin bugetele unor primarii salajene bate vantul, iar datoriile se aduna. Incepe imediat anul scolar, iar primarii n-au reusit sa repare scolile. Iluminat public nu exista, datorii la gaze cu duiumul; de bani pentru salariile functionarilor, pentru administrarea primariilor sau pentru proiecte – nici nu se mai pune problema. Motivul pentru care s-a ajuns in aceasta situatie il pot explica doar cei care au impartit banii catre administratiile locale – Guvernul Romaniei. Subfinantarea primariilor din opozitie i-a adus pe primari in pragul disperarii si au ales sa incheie pactul cu diavolul, un fel de contract cu UNPR, sau mai bine-zis cu Gabriel Oprea, actualul ministru al Apararii Nationale. Prin acest contract, UNPR se angajeaza sa sprijine financiar primariile pentru ca primarii sa-si rezolve macar o parte dintre probleme, in schimbul candidaturii primarului pe listele UNPR la alegerile locale din 2012. Doi dintre primarii PSD au semnat deja aceste declaratii, iar alti primari din opozitie n-ar spune nu ofertelor. Sprijinul din partea UNPR n-a venit inca, dar daca nu se vor tine de cuvant intelegerea cade.
Augustin Chifor – Poiana Blenchii – „Am fost in toate partidele si toate m-au dezamagit”
La Poiana Blenchii, primarul pesedist sustine ca n-a fost sprijinit deloc de partidul din care face parte in momentul de fata. Nu are bani pentru comunitate, nu a realizat niciun proiect pana acum si de toate nereusitele este singurul raspunzator in fata oamenilor. In plus, primarul mai are si procese in instanta pentru bani si Primaria risca sa intre in incapacitate de plata. Singurul care l-a sunat din partea partidului in aceasta perioada a fost senatorul Pop Gheorghe. „La scoala si la gradinita ploua in sali, tavanele stau sa cada si eu nu pot face nimic pentru ca nu am bani. Pe masura 322 nu am bani pentru fondurile neeligibile si pentru TVA. O sa merg la partidul care imi da bani pentru comuna. Senatorul Pop m-a sunat, dar eu inca n-am plecat din PSD. Nu mai am incredere in niciun partid politic, pentru ca am fost in toate si toate m-au dezamagit. Inainte exista nomenclatura comunista, iar acum e nomenclatura fiecarui partid politic. Comuna mea e singura din zona in care nu functioneaza nici macar iluminatul public, nu am un teren de sport, in timp ce alte comune au sali de sport noi. Unde e echilibrul intre administratile locale? Am semnat o declaratia la UNPR si daca se vor tine de cuvant voi candida din partea lor”, a marturisit revoltat primarul din Poiana Blenchii.
Ioan Boer – Ip – „Voi pleca acolo unde voi primi ajutor pentru comunitate”
Un alt primar al PSD care a semnat „contractul” cu UNPR este Ioan Boer, din comuna Ip. Primaria ar mai avea nevoie de 500 de mii de lei sa rezolve problemele financiare, dar banii nu vin. Primarul este revoltat chiar si pe UDMR ca a pus piedici finantarii proiectelor cu toate ca majoritatea populatiei din comuna este de etnie maghiara. „Nu avem bani nici pentru salarile functionarilor din primarie. Incasarile la bugetul local vin mai greu pentru ca si societatile comerciale intampina dificultati financiare. Nu am solicitat ajutor nimanui si nici nu voi solicita pentru ca n-are rost sa stau la mila unuia s-au altuia. M-am convins ca partidele vin la noi in comunitate numai cand au nevoie pentru voturi, in campania electorala. Am facut cu demnitate totul pana acum, dar voi pleca acolo unde voi primi ajutor pentru comunitate. Singurul care m-a primit si m-a ascultat a fost Gabriel Oprea. Tot el mi-a promis ca ma va ajuta si am semnat declaratia. Daca nu o va face, voi candida independent pentru ca acum am invatat cum se face o campanie electorala. Chiar daca am declarat ca voi pleca doar la UDMR, m-am razgandit pentru ca unii lideri au blocat finantarile chiar si pentru comunele cu populatie majoritar maghiara. Eu am respectat mult comunitatea maghiara, dar nu se mai poate asa ceva. Toti sunt la fel! Multi primari vor face ca si mine deoarece niciunul n-a primit nici macar un telefon sa fie intrebat ce-l doare mai tare”, marturiseste Ioan Boer.
Petru Satmari – Ileanda – „La disperare, ma duc, numai sa rezolv problemele comunitatii”
Toate comunele salajene au probleme financiare, insa putini se indupleca sa recunoasca. Un alt primar sincer a fost cel de la Ileanda, Petru Satmari, membru PNL. A marturisit ca nici la el in comuna situatia nu e tocmai buna. S-au golit buzunarele primariei in timp ce numai factura pentru gazele naturale este de 240 milioane de lei vechi. „Am asteptat rectificarea bugetara, dar inca n-a venit. Am trimis si facturi pentru deconturi, am imprumutat si bani, dar nu stiu cum sa incep anul scolar. Liceul din comuna inghite foarte multi bani, pentru ca am si doua microbuze pe care le intretinem noi. Banii pentru trimestrul IV i-am epuizat deja si avem de platit multe maruntisuri. De la Consiliul Judetean nu am primit bani pentru ca nici ei nu au; suntem in aceeasi oala. De plecat din PNL nu ma pot pronunta inca deoarece nu am fost contactat in acest sens. Problema noastra, a primarilor din opozitie este Guvernul; de acolo nu s-au impartit banii decat dupa culoarea politica. La disperare, ma duc, numai sa rezolv problemele comunitatii. Deocamdata traim intr-o dictatura clara; dezbinarea si infometarea e un stil practicat in zilele noastre. Facem foamea si apoi vin la noi cu uleiul si zaharul sa cumpere voturi”, a marturisit primarul Petru Satmari.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.