Zapada atat de timpurie, venita inainte de caderea frunzelor,
a dus la ruperea copacilor, care s-au prabusit pe carosabil, rupand liniile electrice si blocand traficul rutier. Mii de gospodarii din 62 de localitati salajene au ramas
fara electricitate, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Zalau aflandu-se in fata unei situatii fara precedent.

BLOCAJE PE DRUMURILE NATIONALE
Comuna Halmasd este, se pare, cea mai afectata unitate administrativ-teritoriala de pe raza judetului, ca urmare a vantului si a precipitatiilor cazute in noaptea de 13/14 octombrie. Drumul national 1H, dintre Sinteu (judetul Bihor) si Halmasd, a fost inchis circulatiei, din cauza copacilor cazuti in zona padurii. Ieri, la ora redactarii acestor informatii, dupa cum am aflat de la primarul de Halmasd, Gavril Puscas, se lucra, drumul fiind in continuare blocat.Au intervenit utilajele din dotarea primariei, pompierii si angajati ai Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Salaj.
Prapad a fost si pe Meses. De marti, de la ora 17.00, pana miercuri in zori, la ora 3.30, a nins si s-a circulat cu multa greutate. Echipajele de la politia rutiera au sfatuit participantii la trafic sa renunte a mai urca pe Meses si au oprit autovehiculele de mare tonaj. Seful SDN, Mircea Crisan, ne-a relatat ca s-a lucrat toata noaptea, astfel ca ieri dimineata, drumul E81 era redeschis traficului. Problemele cele mai mari au fost cauzate de stratul de zapada asternut pe carosabil si de crengile si copacii cazuti pe drum. Pana la aceasta data, contractul subsecvent pentru alocarea utilajelor necesare intretinerii drumurilor pe perioada de iarna nu a fost semnat. Contractul multianual pentru drumurile nationale din Salaj este valabil pana in 2011, cu firmele EuroConstruct, TransBitum si SCDP. Potrivit informatiilor furnizate de seful SDN, pe langa cele doua utilaje proprii aflate deja pe drumuri (raspanditoare cu lama), vor mai functiona alte cinci, doua buldoexcavatoare, un autogreder si un tractor. Materialul antiderapant este suficient pentru zona Mesesului si la limita pentru celelalte portiuni de drumuri nationale.
DRUMUL SPRE TREZNEA, IMPRACTICABIL
Circulatia a fost intrerupta si pe varful Mesesului, in padure, pe DJ108R. Primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, a apreciat ca nici astazi pe drum nu se va putea circula, acesta urmand a fi degajat de stratul de zapada de 30 cm si eliberat de copacii cazuti din cauza ninsorii.
Pe o portiune de peste un kilometru au cazut peste 200 de copaci, pentru care se intervine cu forte si utilaje locale, precum si cu sprijinul angajatilor de la Ocolul Silvic Stejarul. Situatia este cu atat mai complicata cu cat pe sosea sunt cazute fire de cablu, de telefonie si curent.
Edilul s-a aratat nemultumit ca de la judet nu s-au alocat fonduri pentru deszapezire, ci doar pentru toaletizarea drumurilor.
FAGETUL, DIN NOU INZAPEZIT
Primaria Plopis a avut de furca incepand de alaltaieri, cu drumul spre localitatea Fagetu, blocat pana la interventia utilajelor locale. Primedilul Nicolae Criste a precizat ca s-au alocat de la bugetul judetului 267 milioane lei vechi, pentru intretinerea drumurilor din comuna pe perioada de iarna. Asta pentru ca in fiecare an, Consiliul Judetean intervenea aici cu intarziere, astfel ca slovacii de la Fagetu erau izolati mai bine de doua zile. Banii nu vor fi suficienti pentru interventiile pe cei 12 km de drum in panta, precum si pentru alte tronsoane judetene de pe raza comunei. Pe acest considerent, s-a semnat deja un contract cu firma SC Lazar Puscas Simleu, care va interveni la solicitarea administratiei locale si a judetului. Alte probleme au fost semnalate la Sig, in padure, spre Tusa, unde a fost nevoie de curatarea drumului de crengi si copaci.