Prima confirmare a ninsorilor anunțate în Sălaj de echipa Severe Weathere Alert încă de sâmbătă, de la amaiză, a venit printr-o fotografie a doamnei Maria Schipala, realizată la cota 760 a Munților Plopiș.

Aceeași echipă SWAS a publicat un live, duminică, la ora 10:30, din ”Paradisul Alb” de pe Măgura Priei, la cota 996, unde stratul de zăpadă ajunge deja până la 4-5 cm.

Munții Plopiș, foto credit Maria Schipală, preluată de la echipa SWA

”În noaptea de Sâmbătă spre Duminică (respectiv 11 spre 12 Noiembrie) și în prima parte a zilei de Duminică, în zonele înalte din județ se vor semnala precipitații mixte urmate de ninsori. Inițial, în zona Munților Meseș și Plopiș, la peste 750-800 metri altitudine, se vor semnala primele precipitații mixte, urmate de ninsori. Acestea vor fi slabe/moderate cantitativ, și se va depune strat de zăpadă subțire. În dimineața zilei de Duminică, nivelul ninsorilor va coborî treptat și mai mult, până spre ~600-650 m în zona Munților Plopiș și Meseș și ~550 m în dealurile din Estul și Nord-Estul județului, începând și în aceste zone ca ploile să se transforme în lapoviță, ulterior în ninsoare. Intensificările de vânt vor face ca ninsorile să fie temporar viscolite, cu precădere la peste 650-700 m, iar vizibilitatea va fi foarte scăzută (și din cauza prezenței plafonului norilor la aceste altitudini). Se va depune strat de zăpadă efemer/subțire după cum urmează: La peste 850-900 m – între 2-3 cm, izolat 4 cm, la peste 700 m – între 1-2 cm , izolat 3 cm, la peste 600 m – strat efemer, local ~1 cm, la peste 550 m în dealurile din Estul și Nord-Estul județului – strat efemer, izolat ~1 cm.

‼️Important: Desfășurarea fenomenelor analizate anterior poate suferi modificări, depinzând de evoluția temperaturii, poziționarea nivelului ninsorilor în comparație cu aria precipitațiilor, etc. Astfel, fenomenele pot varia diferit în funcție de evoluția situației. Recomandăm prudență maximă pe drumurile ce tranzitează zonele înalte la peste 600 m! Mulțumiri speciale lui Szatmari Alex pentru hărțile realizate pe baza modelului de prognoză Weather Research and Forecasting (WRF)”, a fost mesajul echipei Severe Weather Alert.